Over MK24

De geschiedenis van MK24 gaat terug tot De Werkschuit (1950), voor ouderen nog steeds een begrip. De Werkschuit werd indertijd gerealiseerd door een particuliere gift, de opbrengst van de verkoop van een schilderij van Cézanne aan het Stedelijk Museum. De Werkschuit, een voormalige zandschuit in de Amstel bij de Magere Brug was meer dan 30 jaar het voorbeeld voor de kunstzinnige vorming in heel Nederland en ver daarbuiten.

Vanaf 1980 werd uitgeweken naar de huidige locatie, een prachtig voormalig schoolgebouw. Het gebouw stamt uit 1898, ligt aan de Mauritskade 24 en is inmiddels helemaal uitgerust voor het geven van lessen in beeldende kunst, fotografie, film en multimedia. 
De naam veranderde ook, eerst werd het Stichting Kunstzinnige Vorming Amsterdam (SKVA), daarna Kunst en Co, vanaf de 90er jaren Kunstweb en vanaf 2004 Stichting MK24 naar het adres op de Mauritskade 24.

Ontstaan in de tijd van de zelfexpressie kwam de organisatie via de Kunstzinnige Vorming terecht bij de Kunsteducatie. Nog steeds staan  techniek en gereedschap in dienst van de inhoud en de ontwikkeling van de aanwezige creativiteit van een cursist.. Want creativiteit is het  vermogen om meerdere oplossingen voor een probleem te onderzoeken. Er worden geen kunstjes of trucjes aangeleerd. Vanuit hun eigen kunstachtergrond en ervaring stimuleren MK24 docenten hun cursisten  hun mogelijkheden te ontdekken.
Zo heeft MK24 zich ontwikkeld tot een bruisende, inspirerende en ambachtelijke plek  waar  uitwisseling en ontmoeting een belangrijke rol spelen. Dat geldt voor degenen die al werkzaam zijn in de creatieve sector; zij maken o.a. gebruik van  het MML aanbod om hun digitale kennis paraat te houden tot  jonge mensen die na hun middelbare school  een kunstopleiding willen volgen en daarvoor een  jaar lang de intensieve MKStart doen als stevige voorbereiding.
Ook  groepen als langdurig werklozen of mensen met een psychiatrische achtergrond waar  stichting de Opstap, eveneens gehuisvest aan de Mauritskade 24, in voorziet kunnen hun creatieve talenten ontwikkelen. MK24 en de Opstap hebben veel ervaring opgedaan met het kunstzinnig begeleiden van deze groepen. MK24 wil er voor alle Amsterdammers zijn.

Organisatie
MK24 wordt gerund door een kleine groep parttimers. Zij voeren de administratie en coördineren de verschillende afdelingen. Zij worden geholpen door een twintigtal vrijwilligers die allerlei hand- en spandiensten verrichten.

MK24 verzorgt zo’n 70 cursussen per semester in de disciplines tekenen, schilderen, grafische technieken, textiel, beeldhouwen, keramiek, fotografie, video, animatie en glas. Voor mensen van alle leeftijden.

In het Multimedialab – sinds september 2006 onderdeel van MK24 – worden cursussen digitale media gegeven aan studenten, kunstenaars en andere geïnteresseerden.

MKXtra I, II en III zijn de speciale jaarcursussen die lopen op zaterdag en die zorgen voor een extra verdieping van kennis.

MKstart draait vanaf september 2008 met een klas van 14 studenten, die binnen een jaar maar liefst bijna 900 uur les krijgen in alle bij MK24 en Multimedialab aanwezige disciplines om vervolgens een goede en gefundeerde beslissing te kunnen nemen over een eventuele fulltime academische opleiding.

Bovendien verzorgen wij veel workshops en andere activiteiten op maat aan particulieren, personeelsverenigingen en bedrijven.

Alle docenten zijn professionele kunstenaars en specialisten, die met veel plezier, enthousiasme en vakmanschap op parttime basis de lange traditie van kunsteducatie voortzetten.