Vakken en docenten MKstart

Afdeling:

Bij MKstart komen alle klassieke vakken zoals tekenen, schilderen, grafische technieken en hakken in steen aan bod. Maar je gaat je daarnaast ook bezig houden met fotografie, 3D printen, styling en illustratie. Je gaat bovendien films maken en ontdekken hoe je door gebruik van Photoshop beeldmateriaal kunt verbeteren en manipuleren.

Tekenen en Schilderen

Basis tekenen en schilderen

Tekenen en schilderen is de basis van bijna alle richtingen binnen de beeldende kunst, styling en vormgeving. Denk aan een houtskoolschets voor een driedimensionaal beeld of een ontwerp voor een nieuwe kledinglijn.

Bij het vak basis tekenen en schilderen zet je ideeën om in beeld. We beginnen met een kennismaking met verschillende tekentechnieken en materialen zoals houtskool, contékrijt, kleurkrijt, potloden en rietpen. Vervolgens ga je met schildertechnieken aan het werk, waarbij je er achterkomt wat je met aquarel, gouache, acryl en olieverf allemaal kunt doen.
Wat vorm, lijn, vlak, dieptewerking, kleur en compositie betekenen wordt duidelijk gemaakt aan de hand van verschillende onderwerpen en afwisseling in aanpak. Stilleven, model, interieurs, binnen of buiten. Experimenteel of exact, vaak met het werk van beroepskunstenaars als voorbeeld. Beter kijken, meer zien. Veel leren van de docent en elkaar. Maar ook plezier krijgen in het werk op het platte vlak. Dat zijn de uitgangspunten van dit vak.
Docent:
Babet Wentink

Modeltekenen en schilderen

Modeltekenen is een goede oefening om goed te leren kijken. En natuurlijk leer je mensen te tekenen en te schilderen. Je maakt kennis met de verschillende aspecten van het modeltekenen en schilderen. Bijvoorbeeld het op verschillende manieren leren schetsen, meten en construeren en het werken vanuit de restvorm. Ook het werken met zwart-wit tonen en de anatomie komen aanbod.

Bij het schilderen werk je met aquarel, acryl en olieverf. De verschillende schildertechnieken, zoals het laag over laag schilderen, maar ook het nat in nat schilderen worden behandeld. Er wordt zowel naar mannelijk als vrouwelijk (naakt)model gewerkt.
Docent:
Jet Violier

Illustratie

Het is indrukwekkend hoe onze hersenen bij het lezen van woorden taal gelijk omzet in beeld. De kunst van het illustreren is om deze beelden van personen, situaties en ruimtes die in je hoofd zitten, te vertalen naar het papier.

Er wordt geoefend met verschillende tekenmaterialen zoals potlood, contékrijt en inkt. Door middel van experimenteren met eenvoudige druktechnieken en collages leer je hoe illustratie een verduidelijking kan zijn van taal. Uiteindelijk ga je een serie illustraties maken bij een zelf gekozen tekst.
Docent:
Bart Voorbergen

Met grote stappen door de kunstgeschiedenis

In deze schilderlessen gaan we terug in de tijd. Met de kunstgeschiedenis boeken op tafel, wordt er getekend en geschilderd. In vogelvlucht komt de hele kunstgeschiedenis van de westerse wereld aan bod. Zoals de manier van schilderen, het gebruik van schildermateriaal, kleurgebruik en compositie. Ook de inhoud en vorm van de oude meesters wordt bekeken en besproken. Daarna stap je in de voetsporen van die oude meesters en gaat op een soortgelijke manier aan het schilderen. Zo zul je zien dat de kunstgeschiedenis je kan helpen bij het ontwikkelen van een eigen manier van schilderen.
Docent:
Stan Klamer

Reflectie

Bij dit vak ga je je vooral richten op reflectie. Vertellen waar je mee bezig bent is niet altijd eenvoudig. Maar het kan heel erg plezierig en leerzaam zijn. Het helpt bovendien bij het ontwikkelen van je werk. In deze lessen wordt het spreken op verschillende manieren geoefend.

Het kunnen verwoorden waarmee je bezig bent geeft heel veel houvast. Taal kan een aanleiding zijn om iets te maken. Het kan je helpen om sneller te weten wat je wilt. Maar taal is ook van belang voor het presenteren van je werk, zeker als je dat voor een toelatingscommissie moet doen. Die kijkt naar hoe jij jezelf presenteert, wat je over je eigen werk kunt vertellen en hoe jij op de vragen van de commissie reageert.

Overigens zal in de lessen ook praktisch gewerkt worden, maar dan steeds gekoppeld aan taal.

Omdat Suzan Drummen ook lesgeeft aan de Academie Minerva in Groningen, heeft zij veel kennis van de eisen die aan de toekomstige studenten worden gesteld.
Docent:
Suzan Drummen

Grafiek

De grafische kunst is ooit bedacht om van één beeld meerdere afdrukken te kunnen maken. Er zijn verschillende grafische technieken met diverse mogelijkheden. Binnen MKstart hebben we gekozen voor twee verschillende grafische technieken: zeefdrukken en etsen.

Zeefdrukken

Zeefdrukken is, zoals het woord al zegt, een doordruktechniek. Door sjablonen van papier, getekende/ geschilderde vormen of foto’s op een zeefraam over te brengen kun je één of meerdere afdrukken maken. De zeefdruktechniek omvat alle beeldende mogelijkheden van zowel vlak, lijn, schilderen als het drukken van foto’s. Via verschillende opdrachten leer je de technische vaardigheden van het zeefdrukken.
Docent:
Sabina Schneider

Etsen

Via verschillende opdrachten leer je de techniek van het etsen. Etsen is een grafische techniek waarbij er getekend wordt op een met vernis afgedekte zinkplaat. Op de plek waar je het vernis wegkrast wordt in een zuurbad een lijn uitgebeten. De delen die uitgebeten of weggekrast zijn vul je met inkt en met behulp van een etspers druk je vervolgens de plaat af op papier. Je maakt ook kennis met drogenaald etsen. Hierbij kras je niet op een zinkplaat maar in plastic.
Docent:
Guus Glass

Styling

Binnen het vak styling worden je creatieve vaardigheden geprikkeld om via beeld te leren communiceren. Styling is een ander woord voor vormgeving. Vormgeving zegt veel over het tijdsbeeld, van dit moment. Iemand die beroepsmatig vormgeeft, noemt zich stylist(e). In deze lessen kom je er achter wat styling inhoudt en hoe het wordt toegepast in de verschillende vakgebieden zoals: mode, interieur en media. Aan de hand van verschillende opdrachten leer je hoe je een stylingopdracht aanpakt. Vanaf de voorbereiding en uitvoering tot aan de presentatie. Ook onderzoek je hoe de consument door zijn levensstijl vorm te geven aan anderen laat zien wie hij of zij is. En tot welke groep hij of zij wil behoren.

Na enige tijd ben je in staat om maatschappelijke trends te signaleren en toekomstige trends te voorspellen in woord en beeld. In de opdrachten werk je veel met materiaal uit tijdschriften en van internet, maar er wordt ook zelf getekend en gefotografeerd. Aan het eind van het jaar heb je een brede kennis van het stylingvak en de mogelijke toepassingen in de praktijk.
Docent:
Sabina Schneider

Digitale videofilm

Vanuit een simpel scenario gaan we spelenderwijs een digitale videofilm maken. Zo leer je creatief omgaan met je camera en zoek je de juiste oplossing voor de juiste scène. Hierbij onderzoek je de mogelijkheden van het in- en uitzoomen, gebruik van licht & donker, perspectief, scherpte & diepte en beweging. We nemen stilstaande objecten als gebouwen en landschappen als onderwerp, maar gebruiken ook (bewegende) mensen en verkeer als uitgangspunt.
Na het filmen komt het monteren op de computer aan bod. Je gaat titels maken, versnellingen of vertragingen om er een interessante film van te maken. Ook leer je hoe en wanneer je gebruik maakt van effecten, hoe je geluid toevoegt en nasynchroniseert. Bij het monteren gebruiken we verschillende montage softwareprogramma’s. Tijdens de les gaan we ook naar voorbeelden uit films kijken.
Docent:
Yarre Stooker

Fotografie

De fotografielessen zijn verdeeld in drie blokken.

Basiskennis fotografie: techniek, vormgeving & inhoud

In het eerste blok verken je het medium fotografie. Aan de hand van opdrachten leer je je camera kennen en ontdek je fotografie als beeldtaal. In de opdrachten is aandacht voor techniek, vormgeving en inhoud. Onder andere het gebruik van de camera zoals het diafragma, de sluitertijd & de belichting, bestandsformaten, printen en bewaren komen aan de orde.

Ieder opdracht wordt ingeleid met voorbeeldmateriaal van fotografen. De resultaten van de opdrachten bespreken we samen.

Verdieping: inhoud, vormgeving & techniek

In het tweede blok vormen genres in de fotografie zoals portret, reportage/documentair, stilleven en landschap het uitgangspunt. Ieder genre veronderstelt een andere werkwijze en benadering van het onderwerp. Je verdiept je kennis en vaardigheden uit het eerste blok. Verder staan we stil bij een belangrijk gegeven in de fotografie zeker in deze digitale tijd: het omgaan met waarheid en werkelijkheid.

Werkwijze, materiaal & presentatie

In het derde blok verken je fotografie in de context van ander media zoals taal, video, theater en schilderkunst. Foto’s staan altijd in een bepaalde context. Bijvoorbeeld bij een artikel in de krant, als boekomslag, als onderdeel van een serie of ze hangen als schilderijen aan de muur. In geënsceneerde fotografie creëer je een eigen werkelijkheid vóór de camera en door middel van beeldbewerking een schilderachtige wereld achteraf.
Docent:
Ienke Kastelein

Multimedia

Bij het vak multimedia leer je ideeën te visualiseren op de computer. Photoshop, animatie, interactie en webdesign komen uitgebreid aan bod. Natuurlijk maken we je eerst wegwijs op onze mac-computers.

Photoshop

Photoshop is hét programma voor fotografen, beeldbewerkers en vormgevers. Ontdek hoe je beeldmateriaal kan verbeteren en vervormen. Manipuleer foto’s, creëer collages, optimaliseer beeld voor web of drukwerk. Krijg het selecteren, knippen en plakken in verschillende lagen in de vingers. Speel met vorm, kleur en structuur, transformeer beeld door het te retoucheren of te bewerken met filters. Je leert je eigen foto’s bewerken en verwerken in een nieuwe opdracht. Retoucheren en collages maken komen ook aanbod.

Docent:
Marleen van Veen

Animatie en interactie

Tijdens deze brede kennismaking met creëren voor het internet maak je korte animaties en eenvoudige online spelletjes. Je maakt kennis met verschillende technieken en manieren van ontwikkelen, maar we zullen ook kijken naar vormgeving voor het Internet en specifiek naar interactie. Aan het eind van de 2 blokken hebben jullie een online portfolio met verschillende soorten digitaal werk.

Docent:
Naomi Blindeman

Illustrator

Adobe Illustrator is het lievelingsprogramma van veel creatieven. Het wordt gebruikt bij het ontwerpen van logo’s, beeldmerken en pictogrammen. Maar bovenal is het een tekenprogramma waar je met verschillende penseelstreken, lijnen en vlakken bijzonder mooie creaties kunt maken. Adobe illustrator wordt gebruikt door grafisch ontwerpers, typografen, modeontwerpers en illustratoren.

Docent:
Esther Mosselman

Ruimtelijke vormgeving

Beeldhouwen in steen & constructie

Hakken in steen is een lastig maar mooi proces. Voorzichtig aftastend de vorm zoeken of soms opeens met een ferme klap de beslissing nemen. Iedere steen heeft een eigen karakter en vereist een andere aanpak.
In het eerste deel van de opleiding bewerk je handmatig kleinere stukken natuursteen (kalksteen, Belgisch hardsteen, marmer). In het begin werk je aan de hand van een ‘schets’, bijvoorbeeld in klei. Afhankelijk van de gekozen steensoort wordt het gebruik van diverse beitels en hamers uitgelegd en gepraktiseerd. Hierna volgt het fijnere werk met vijlen, schuren en eventueel polijsten. Tot slot kun je de steen nog behandelen met was of impregneermiddelen.

In het tweede deel van de lessen ga je met constructie aan de slag. Binnen de grenzen van het solderen onderzoeken we de mogelijkheden van diverse lichte metalen. Het buigzame, sterke maar ook weerbarstige materiaal ga je met handgereedschappen bewerken en samenbrengen tot ruimtelijke constructies. Aan de hand van maquettes en werktekeningen verzamelen we het nodige materiaal en gaan van start. Moeten we wel solderen? Is een andere verbinding misschien beter? Welke andere materialen zijn eventueel nodig? Gaandeweg ontdekken en ondervinden of de gemaakte plannen bijgesteld moeten worden of echt werken!
Het doel van de lessen is te komen tot een goed en ruimtelijk inzicht in het gebruik van materiaal en de betekenis daarvan. De techniek is het middel om een beeld te maken en is geen doel op zichzelf.
Docent:
Willem Harbers

Keramiek en portret boetseren

Tijdens deze lessen worden verschillende keramische technieken behandeld. Deze zeer oude technieken worden nog steeds gebruikt door hedendaagse kunstenaars, alleen is de vormentaal die zij gebruiken veranderd. Je leert stap voor stap deze technieken te beheersen en toe te passen om daarmee een eigen vormentaal te ontwikkelen.

Een van die oude technieken, waar je zowel grote als kleine werkstukken mee kunt maken, is het één voor één op elkaar stapelen en vastdrukken van lange rollen klei. Een andere techniek die vooral wordt gebruikt om strakke hoekige vormen te maken, is het werken met platen klei. Met een roller rol je platen klei op een bepaalde dikte uit. Deze versnijd je vervolgens en met behulp van kleislib monteer je ze weer aan elkaar tot een werkstuk.

Ook besteden we aandacht aan kennis van de materialen, het beschilderen van het werk met engobes (kleislib), oxides en glazuren en het stoken van de oven. Het geven van kleur aan het werkstuk is een van de meest kenmerkende delen van keramiek en maakt het vak spannend.

De laatste lessen gaan we portret boetseren. Hier leer je, zo getrouw mogelijk naar de waarneming, een portret te maken van een van je medestudenten. Bij deze lessen gaat het vooral om het leren kijken naar wat je daadwerkelijk ziet.
Docent:
Andrea Boerman

3D ontwerpen

Docent:
Rianne Westgeest

Grafische vormgeving

De beeldende kracht van letters en helderheid in tekst en beeld zijn altijd de uitgangspunten voor haar ontwerpen. Vorm volgt functie. De opdrachten in de lessen zijn gericht op het ontdekken van de typografie, waarbij de nadruk ligt op het creatieve proces: je laten inspireren door letters en al experimenterend komen tot een ontwerp.
Docent:
Anya Troost

In MKstart all the classic subjects, such as drawing, painting, graphic techniques and sculpting in stone are covered. But you’ll also cover photography, styling and illustration. Plus you’ll make your own films and you’ll discover how you can improve and manipulate pictures using Photoshop.

Drawing and Painting
Graphics
Styling
Digital video film
Photography
Multimedia
Spatial Design
Graphic Design

Misschien ook interessant