Overzicht van alle cursussen

Filters
Afdeling
Lesdag
Docent
Afdeling:

Lesdag:
za & zo

Reportage met je telefoon

Het valt steeds meer op dat filmpjes van amateurs net zo vaak gedeeld worden als materiaal van professionele makers. Sommige amateurfilmpjes halen zelfs het nieuws omdat ze een belangrijke, andere kant laten zien van het beeld dat door een tv-programma is gemaakt. En vaak is er geen tv-ploeg ter plaatse, bijvoorbeeld als een dappere vrouw of man het water in springt om iemand te redden. Op basis van de beelden die een omstander daarvan maakt, wordt de redder na afloop door velen in het zonnetje gezet. 

De foto’s hiernaast laten Susan Koenen, de docent, aan het werk zien met haar professionele apparatuur, maar dat kan dus ook (‘bijna’ net zo goed) met je telefoon.

Meer… »


Experimenteren met collage

Dit weekend staat in het teken van experimenteren met papier en materialen en spelen met composities. 

Je start met het bewerken van stukken papier met verschillende materialen: pen, inkt, verf, stempels, schaar, scheursels uit een magazine… Dit worden de bouwstenen van je werk.
Je gaat een aantal werken maken, een poster, een illustratie of een serie van collages die samen een verhaal vertellen. 

Meer… »


Lesdag:
za & zo

Duizend in één Foto!

Deze weekendcursus is perfect voor fotografen en beeldliefhebbers die willen leren werken en experimenteren met Risoprinten. 

Stap buiten de grenzen van de conventionele fotoprint en verken de vele mogelijkheden om één zelf meegebracht fotografisch beeld op verschillende manieren te transformeren.
Ontdek hoe je de betekenis van een foto kan veranderen door het gebruik van de Risoprinter. 

Meer… »


Workshop: Meer met materiaal

Materiaal is het gereedschap van de kunstenaar. De dynamische grijstonen van houtskool, de fijne lijn van een potlood, het kleurenspektakel van oliepastel of de fluweelzachte structuur van softpastel, elk teken- of schildermateriaal heeft een eigen zeggingskracht, een eigen taal. Zacht of hard, beweegt het vloeiend of geeft het weerstand, ingetogen of uitbundig, fijn of grof, licht of donker, transparant of dekkend, de keuze van je materiaal doet mee in de manier waarop je je onderwerpen of thema’s verbeeldt.

Meer met materiaal bestaat uit een reeks verdiepende workshops van 4 lessen waarin je je helemaal kan onderdompelen in een bepaald materiaal. Hoe gebruik je een bepaald materiaal en welke eigenschappen heeft het? Zijn er onderwerpen of thema’s die extra passen bij een bepaald materiaal? Wat kan je eigenlijk allemaal met een potlood, houtskool, een specifieke soort krijt of verf?

Meer… »

Houtskool

Een eigen fotoserie/fotoproject

Soms maak je een foto waar je blij mee bent. Vaak is dit een losstaand beeld. In deze cursus leer je dat een serie foto’s meer is dan een verzameling losse beelden. Hoe vertel je een verhaal? Hoe breng je een project in beeld?

Door verschillende soorten foto’s te maken en langer met een onderwerp bezig te zijn, verdiep je je fotografische kennis en mogelijkheden.
Met het resultaat kun je–als je dat wilt–een eigen foto boek maken of een expositie organiseren,

Meer… »


Workshop: De magie van de monoprint

In deze tweedaagse cursus maak je kennis met allerlei verschillende mogelijkheden die de monoprinttechniek te bieden heeft.

Een monoprint, de naam zegt het al, is een druktechniek waarbij je niet een oplage drukt maar een eenmalige afdruk maakt. Na het drukken is het beeld van de plaat verdwenen en op je papier overgezet. Het is dus altijd een unieke print.

Je hebt nooit helemaal in de hand hoe het eindresultaat zal worden, maar dat maakt het juist zo leuk. Iedere print is weer een verrassing!

Meer… »


Workshop: Kleur & kleur mengen met acrylverf

Dit weekend duiken we in de fascinerende wereld van kleur! De workshop bestaat uit 4 dagdelen. Per dagdeel behandelen we een specifiek onderwerp dat we gaan uitwerken in een schilderij en zo ontdek je de vele mogelijkheden en toepassingen van kleuren mengen met acrylverf. Aan de hand van de kunstgeschiedenis en inspirerende voorbeelden leren we alles over de kleurcontrasten, huidskleuren, natuurlijk- en onnatuurlijk kleurgebruik, het effect van schaduw en de invloed van bepaalde kleurkeuzes op je schilderijen.
Neem je eigen bronmateriaal mee om het lesmateriaal toe te passen en uit te proberen en laat je inspireren door de kracht van kleur!

Meer… »


Workshop: Modeltekenen gewicht en constructie

Tijdens dit winterweekend gaan we ons denkbeeldig verplaatsen in het model. Hoe voelt het als je lang staat met veel gewicht op een been of met een arm in een rare hoek? En hoe zet je zo’n gevoel op papier? We gaan onderzoeken hoe je dat met gebruik van licht en donker, contrast, structuur, kleur, lijn en volume zo goed mogelijk weer kan geven. Wat vind je belangrijk in een stand en op welke manier laat je dat zien.

Meer… »


Workshop: Tekst en beeld: van idee naar magie

In deze inspirerende tweedaagse workshop duiken we samen in de wondere wereld van tekst en beeld. Dat kan gaan over kinderboekillustraties, een stripverhaal, maar ook over een tekening bij een gedicht, of andersom, een tekst bij een prent. We onderzoeken niet alleen de technische aspecten van tekst en beeld, maar ook de creatieve keuzes die je verhaal tot leven brengen. Wat wil je laten zien, waar gaat je tekst over, welke woorden passen er bij een beeld? Op welke manier beïnvloeden beeld en tekst elkaar en vullen ze elkaar aan zonder dat ze beide precies hetzelfde vertellen of laten zien. 

Meer… »


Workshop: Over de kop

In deze workshop gaat het over experimenteren, lef en vrijheid. We gaan kijken naar expressie, kleur, vorm en naar het materiaalgebruik. Wat wil je laten zien en hoe verbeeld je dat? Hoe krijg je meer spanning in de lijn, vorm en kleur?

Een of meerdere foto’s vormen de inspiratie bron. Door je onderwerp goed te bestuderen ga je steeds meer mogelijkheden zien. Maak je iets ruimtelijk of juist plat, ga je dingen extra aanzetten en overdrijven? Ook als het om kleur gaat valt er vaak veel meer te ontdekken dan in eerste instantie lijkt. De kleuren van Matisse zijn natuurlijk extra aangezet, maar ook in vrijwel de tot vlees geworden koppen van Freud zit een wereld aan schakeringen.

Meer… »


Docent:
Lesdag:
za & zo

Workshop Keramiek

Tijdens deze twee dagen leer en verfijn je handboetseertechnieken in klei. De intensieve opzet van het programma geeft je de ruimte om je te verdiepen in de meer bouwtechnische aspecten van keramiek. In een creatieve en motiverende omgeving leer je meer over het gedrag van kleiwanden, hoe je nieuwe vormen kunt maken, hoe je vocht kunt controleren en hoe om te gaan met krimp en zwaartekracht.

Tijdens deze twee dagen leer en verfijn je handboetseertechnieken in klei. De intensieve opzet van het programma geeft je de ruimte om je te verdiepen in de meer bouwtechnische aspecten van keramiek. In een creatieve en motiverende omgeving leer je meer over het gedrag van kleiwanden, hoe je nieuwe vormen kunt maken, hoe je vocht kunt controleren en hoe om te gaan met krimp en zwaartekracht.

Meer… »


Afdeling:

Lesdag:
maandag

Online les: Tekenen en schetsen

De onlinecursus Tekenen en schetsen geeft je (weer) plezier om te gaan tekenen. Voor alle niveaus zijn er schetsoefeningen en kijkoefeningen zodat je met een potlood in de hand leert volgen wat je ogen zien. Leren kijken en kiezen staan centraal. Van heel precies tot snelle impressies.

Door de positieve ervaring met het geven van digitale tekenlessen bied ik een Teken- en schetscursus digitaal aan. We zullen in deze lessen werken via WhatsApp en Skype, lees verder voor meer informatie over de werkwijze.

Meer… »


Docent:
Lesdag:
za & zo

Aquarelweekend

Een heel weekend aan de slag met de mooie techniek van de aquarel.

De cursus is geschikt voor de beginnende schilder als eerste kennismaking met deze prachtige techniek, maar ook voor de ervaren cursist die meer wil weten hoe deze techniek toe te passen is op je eigen werk en ideeën.

Aquarel is een transparante waterverf met veel kleurkracht. Je schildert van dunne tonen tot stevige kleurlagen. Bij het schilderen met aquarel is het altijd weer een avontuur om te zien hoe je verf opdroogt. En…hoe je dan weer verder kunt gaan.

Het weekend van 2 dagen, 4 lessen, biedt je de mogelijkheid om met rust en aandacht te werken aan verschillende technieken, zoals het ‘nat op droog’ gelaagd opbouwen van de aquarel, als ook het ‘nat in nat’ vrijer werken en kijken wat de verschillende kleuren met elkaar doen.

Meer… »


Schilderen met acrylverf: Een eigentijdse benadering

In deze cursus leer je hoe je acrylverf kunt gebruiken als medium om mee te schilderen met een onderzoekende aanpak. In de les ligt de nadruk op creativiteit en het plezier van het creatieve proces zonder dat je uitgebreide technische kennis nodig hebt. Fundamentele technieken worden intuïtief verkend. In deze cursus gaan we onder andere snelle schetsen maken om te experimenteren met streken en texturen, abstracte werken verkennen met de nadruk op vrijheid van expressie, licht en schaduw in landschappen bestuderen en lagen en mengvormen aanbrengen in stillevens.

Meer… »


Cursus: Buiten de lijntjes – tekenen en schilderen

Wat gebeurt er als je verschillende materialen met elkaar combineert die niet per definitie goed samen werken? We gaan in deze cursus op zoek naar rafelrandjes. Laten ons verrassen door de eigenschappen van het materiaal.

Net als in de cursus ‘Vul je schetsboek’ kijken we naar verschillende technieken en vormen om een papier te vullen, nu op groter formaat en buiten het schetsboek! Los en vrij, zonder dat het mooi hoeft te zijn. We werken met allerlei materialen. We kijken naar verschillende onderwerpen. We tekenen naar realiteit en vanuit fantasie. Natuurlijk kijken we naar de verschillende beeldelementen lijn, toon, vorm/vlak, diepte, kleur, contrast, compositie en hoe die in te zetten in jou werk.

Meer… »


Tekenen en schilderen basis

Heb je nog geen of weinig ervaring met tekenen en schilderen, maar wel zin om hiermee aan de slag te gaan?
In de cursus Tekenen en schilderen basis maak je kennis met verschillende teken- en schildertechnieken en de bijbehorende materialen.
Er komt van alles aan bod, zoals bijvoorbeeld houtskool, krijt, potlood, inkt, acrylverf en aquarelverf (watercolor).

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
dinsdag

Het tekenatelier

Op zoek naar je eigen thema

Deze cursus is bedoeld voor de mensen die verder willen met tekenen. Voor diegene die een cursus Schetsen en Tekenen of Basiscursus tekenen en schilderen hebben gedaan en begrip hebben van de diverse tekenmaterialen, verhoudingen, specifieke tekentechnieken en beeldelementen. Er is ruimte voor opfrissen en herhalen tijdens de eerste vier lessen.
Om vervolgens in de laatste vier lessen uit te zoeken wat jouw thema zal zijn. Wil je eens langer doorwerken aan een tekening, dan kun je bijvoorbeeld een grote tekening maken of vier middagen met hetzelfde materiaal werken.

Meer… »


Opleiding Illustratie

Wil je graag als illustrator aan de slag of ben je hier al enige tijd mee bezig en wil je je verder bekwamen? Tijdens de eenjarige opleiding Illustratie worden alle verschillende facetten van het vak belicht en word je begeleid bij vinden van een eigen stijl van illustreren en met het verder ontwikkelen hiervan.

OPEN DAG 11 januari
Heb je interesse in de opleiding Illustratie en heb je vragen, kom dan naar de open dag op 11 januari tussen 14.00 en 17.00. We hebben een programma met presentaties en workshops zodat je zelf kunt ervaren of deze opleiding iets voor je is! 
>> meer informatie en inschrijven voor de open dag via deze link!

Meer… »


Portret en model, tekenen en schilderen

Portret: het verlangen een gelijkend portret te maken is bij veel cursisten groot. Er zijn echter meer zaken van belang, zoals compositie, kleurgebruik en keuze van materiaal. We gaan ook uitgebreid in op de verschillende manieren die je hebt om naar de waarneming te schilderen of tekenen. Wil je een dynamisch portret of een statisch portret dan zal de aanpak verschillen; losse lijnen en vlotte penseelstreken of juist niet.

Model: Materialen en technieken worden afwisselend gebruikt. Er wordt op anatomie gelet maar ook op het speciale van ieder model waardoor je richting “portret” gaat. En natuurlijk is het uitgangspunt altijd “kijken”. In vrijwel alle lessen zal een model aanwezig zijn. Korte en lange standen zullen worden afgewisseld.

Meer… »


Cursus: Urban Sketching

Tekenen op locatie

Elke les gaan we op pad om op buiten of binnen locaties in Amsterdam te gaan schetsen en tekenen. Durf snel te schetsen, en teken zonder naar het papier te kijken: “Volg met je hand wat je ogen zien.”

De Amsterdamse grachten, de parken, het IJ, het Centraal Station, diverse musea, de Hortus, Artis, plekken genoeg in de stad om rustig te tekenen. Niet alleen de stad, de huizen en straten maar ook de mensen, de fietsen, het water. Neem je schetsboek mee. Leer uitsneden te maken, keuzes te maken uit de veelheid van motieven. Wat wil je op je papier en wat laat je weg? Kijk met tekenaarsogen naar jouw stad.

Meer… »


Vul je schetsboek, gemengde techniek op papier

Tekenen is helemaal van deze tijd. Het ordent je gedachten, het brengt je in het hier en nu, het maakt dat je beter kijkt en het traint ook nog eens je hersenen.

In de cursus ‘Vul je schetsboek’ kijken we naar verschillende technieken en vormen om een pagina te vullen. Los en vrij, zonder dat het mooi hoeft te zijn. We werken met allerlei materialen. We kijken naar verschillende onderwerpen. We tekenen naar realiteit en vanuit fantasie.
We kijken naar het werk van bekende en minder bekende sketchbookers.

Meer… »


Modeltekenen en -schilderen

In deze lessen werken we naar live model. Met het menselijk figuur als uitgangspunt zullen we aandacht besteden aan compositie, anatomie, volume, verhoudingen en verkortingen. Ook kijken we hoe we het beste expressie kunnen weergeven in een portret of pose. De duur van de poses zal variëren van korte standen van zo’n 2 minuten tot lagere standen waarin je de tijd hebt meer in kan gaan op details.

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
donderdag

Cursus: Schetsboek en experiment

In deze cursus ga je aan de slag om los te komen van je vaste tekenpatronen! We gaan experimenteren met materiaal en vorm en je leert hoe je je gedachten en omgeving kunt visualiseren en documenteren.

Schetsboeken zijn de plek voor persoonlijk observaties, ontdekkingen, spel, experimenten en uitglijders. Een plek om je te verbinden met je omgeving en tegelijkertijd met jezelf, binnen de kaders van de beide kaften. We zijn geneigd om onze gedachten in tekstvorm te verwoorden om zo een dagboek bij te houden. Maar er zijn meer manieren om je leven en fascinaties te documenteren dan geschreven memoires.

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
donderdag

Cursus: Boetseren op papier

PLASTICITEIT, VORM EN VOLUMES

Alles is vorm. Om goed te kunnen tekenen (zowel naar waarneming als vanuit de fantasie) is een begrip van vorm van belang. Vorm staat in deze cursus centraal. Dit begint bij het begrijpen en tekenen van primitieve vormen zoals kubussen, balken, cilinders en bollen. Hiermee aan de slag gaand ontstaat er een heel pallet aan simpele vormen die je zal terugzien in alles om je heen. Organisch, geometrisch, symmetrie, harmonie, beweging en dynamiek; een eindeloze hoeveelheid aan vormentalen. Aan de hand van voorbeelden uit de natuur, design en architectuur vertalen we de wereld om ons heen in simpele vormen.
Arceren, creëren, het kijken naar licht en donker en het vervormen van basisvormen zijn de basis van onze gereedschapskist waarmee we kunnen gaan Boetseren op papier. We gaan spelen met Plasticiteit!

Meer… »


Cursus: De wondere wereld van het portret

Welkom bij de wondere wereld van het maken van een portret. Het portretteren is een kunstvorm die zo oud is als de mensheid zelf. Tot op de dag van vandaag is het portret nog altijd een geliefd onderwerp voor kunstenaars.

In deze cursus gaan wij onderzoeken wat er allemaal komt kijken bij het maken van een portret. Als eerste grote stap moet er natuurlijk bedacht worden wie het onderwerp van het portret wordt. Maar ook zullen we je vragen na te denken over overwegingen als; is het van belang dat een portret altijd lijkt op de geportretteerde? Of gaat het om het treffen van iemands karakter? Of laat jij je eigen expressie de vrije loop?

Meer… »


Cursus: Anders kijken

In deze cursus werken we met diverse technieken en ligt de nadruk op vrijheid en experimenteren. We gaan het onderzoek aan van figuratie naar abstractie. Je krijgt korte meer schetsmatige opdrachten, maar ook opdrachten waar je langer aan doorwerkt.

Afhankelijk van het onderwerp kijken we welke techniek de meeste ruimte biedt.
We gaan spelen met beeld, met compositie, contrast, vorm en restvorm, vlak en lijn. We werken met houtskool, acrylverf, collage, softpastel, krijt, met inkt en in gemengde techniek.

Meer… »


Tekenen en schilderen voor verschillende niveaus

Voor deze cursus Tekenen en schilderen voor verschillende niveaus moet je in ieder geval al een basiscursus hebben gedaan, of zelf al een klein beetje ervaring hebben opgedaan. In de eerste les vindt een inventarisatie plaats: hoeveel ervaring heb je, en belangrijker: wat zijn je beeldende en/of inhoudelijk vragen ten aanzien van het tekenen en schilderen. Vandaar uit maak ik de lessen voor het komende blok en bouwen we met elkaar aan de materiaal-technische en beeldinhoudelijke lessen. Zo leer je van elkaars werkwijze, de vragen, de besprekingen en mijn inbreng vanuit de kunstgeschiedenis, waar we elke les voorbeelden uit zullen bespreken.

Please note: This class is taught in Dutch, but the instructor will translate into English if it’s requested.

Meer… »


Cursus: Zwart-witte ontmoetingen

Als je tekent of schildert komt er veel op je af. Zo denk je (bewust of onbewust) na over de compositie, verhoudingen en penseelvoering, en vaak is daarbij het element van kleur een onderscheidend bestanddeel om contrast en variatie aan te brengen. Laat je nu juist dit aspect weg en werk je alleen met positieve en negatieve lijnen en vormen, dan kun je je concentreren op de basis: op hoe je met de beperking van uitsluitend gebruik van zwart en wit toch een maximum effect en een overtuigende compositie, balans en harmonie kunt bewerkstelligen.

Meer… »


Vrij atelier

Een cursus voor vrijbuiters die al geruime tijd bezig zijn met ‘het vak’. Die hun mogelijkheden verder willen onderzoeken en een persoonlijke beeldtaal willen (door-)ontwikkelen. Zelfstandig werken en individuele begeleiding staan centraal. MK24 biedt hiervoor alle ruimte.

Please note: This class is taught in Dutch, but the instructor will translate into English if it’s requested.

Meer… »


The Artist’s Way

Heb je altijd al willen schilderen of tekenen? Een (kinder)boek willen illustreren? Een ander creatief project willen opzetten? Of deed je dit al, maar lukt het niet goed om je ertoe te zetten? Tijdens de cursus The Artist’s Way krijg je energie en inspiratie om aan de slag te gaan en om concrete stappen te zetten.

(her)ontdek je eigen creativiteit!

Meer… »


Cursus: Verwelkom het onverwachte

In deze cursus gaan we aan de slag met een grote verscheidenheid aan materialen, op groot en middelgroot formaat. We gaan zoveel mogelijk experimenteren en vooral: doen!

We beginnen altijd met een opdracht of een afbeelding. Maar, het uiteindelijke doel is om ons te laten verassen door ons materiaal, en de onverwachtse wendingen van het werkproces te verwelkomen. Juist die momenten kunnen een kunstwerk iets bijzonders geven. En dus kan het zo zijn dat het eindresultaat heel anders is dan het startpunt.

Meer… »


Afdeling:
Docent:
Lesdag:
maandag

Cursus: Aquarel en olieverf

Van veel grote kunstenaars zijn naast de olieverfschilderijen ook de aquarellen een feest voor het oog. Ander materiaal vraagt een andere aanpak met verrassende en inspirerende resultaten.
Van sfeervolle tonen tot krachtige directheid.

De cursus ‘aquarel en olieverf’ biedt de kans om in aparte blokken deze technieken te verkennen. De cursus is bij uitstek geschikt voor de beginnende schilder als eerste kennismaking met deze prachtige technieken, maar ook voor de ervaren cursist die meer wil weten hoe deze techniek toe te passen is op je eigen werk en ideeën.

Meer… »


Tekenen en schilderen voor gevorderden

De cursus Tekenen en schilderen voor gevorderden is voor diegene die al een aantal jaren cursussen hebben gedaan, of zelfstandig zich hebben ontwikkeld en begrip hebben van de diverse teken- /schildermaterialen en de beeldelementen. In de vervolgcursus gaan we uit van jouw niveau van dit moment om er een verdieping aan te geven. Ik inventariseer de individuele vragen die er zijn ten aanzien van je werk, om van daaruit het programma voor dat blok te maken. Elke les wordt er gekeken naar voorbeelden uit de kunstgeschiedenis, zodat we daarvan kunnen leren en begrip krijgen voor veranderingen in de loop van de tijd. Door in een groep te werken leer je veel van elkaars werkwijze. Daarnaast wordt iedereen individueel begeleidt, waardoor er veel ruimte is voor je eigen ontwikkeling.

Meer… »


Model en expressie

Cursus Model en expressie; de menselijke figuur als drager van de expressie. Deze cursus modeltekenen biedt een bijzondere dialoog tussen model en tekenaar met als onderwerp: de expressie van lichaamstaal. Tempo, formaat, muziek en spannende poses helpen de tekenaar om vanuit het eigen gevoel te werken.

Please note: This class is taught in Dutch, but the instructor will translate into English if it’s requested.

Meer… »


Docent:
Lesdag:
vrijdag

Inloopatelier modeltekenen en -schilderen

Het inloopatelier van MK24 biedt de mogelijkheid zelfstandig te werken en te experimenteren en zo de teken- en schildervaardigheid te vergroten. Bij dit inloopatelier is altijd een model aanwezig.

Voor het inloopatelier kan men per keer betalen (€ 17,50), maar er bestaat ook de mogelijkheid een ‘strippenkaart’ te kopen (€ 75 voor 5 keer) bij Guus Glass. Er is in principe geen begeleiding.

LET OP: Geen inloopatelier op vrijdag 27 september!

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
maandag

Schilderen: van figuratief naar abstract

Wat is figuratief schilderen eigenlijk en wat wordt er bedoeld met abstraheren? Wanneer is een vorm figuratief en kan zo’n vorm ook abstract zijn? Waar ligt het snijvlak of de overlap? Wanneer is iets 100% abstract? Zit er in figuratief werk ook abstractie? En zit er in abstract werk figuratie? Kan je kleine zusje het ook*?

Veel kunstenaars doen er een heel leven over om de figuratie steeds verder los te kunnen laten in hun werk. Een bekend voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Willem de Kooning. Maar ook Picasso heeft meerdere fases doorlopen en wordt gezien als een sleutelfiguur tussen het ‘oude’ figuratieve en het ‘nieuwe’ van de moderne kunst. Zelfs Mark Rothko begon figuratief.

Meer… »


Inspiratiecursus

Zin in nieuwe inspiratie? Zit je er even doorheen, komen de muren een beetje op je af of heb je misschien een burn-out? Blijf niet langer thuiszitten, tijd om uit je ‘patroon’ te stappen en je te voeden met nieuwe inspiratie!

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
dinsdag

Cursus: Steal like an artist

Zoals Pablo Picasso ooit al zei ‘de goede kunstenaars kopiëren, de grote stelen’.

Ontdek de wondere wereld van de schilderkunst!

Aan de basis van deze cursus staat het geïnspireerd raken door het werk van andere schilders. Wij moedigen je aan om in plaats van simpelweg technieken te kopiëren, ze te absorberen en om te zetten in een weergave van je eigen creativiteit. Dit met het doel jouw artistieke ontwikkeling te stimuleren.

Door kunstenaars van alle tijden te bestuderen leer je heel veel. Welke keuzes zijn er gemaakt? Hoe bouw je een spannende compositie op? Hoe kies je de juiste kleuren? Wat voor penseelvoering is er gebruikt? Dit zijn een paar van de vele vragen die zullen worden besproken terwijl we naar het werk van andere schilders kijken en zelf aan de slag gaan.

Meer… »


Naailes en fashion workshops 9 – 12 jaar

Wil jij je eigen kleding maken? Bij MK24 kun je nu terecht voor naailessen! Je leert omgaan met de naaimachine, hoe je patronen moet knippen en je maakt al snel je eigen kledingstukken. Waarschijnlijk heb je ook kleding in de kast die je niet meer past of die echt niet meer kunnen! Neem ze mee want je kunt heel veel recyclen en customizen.

Elke week werk je onder begeleiding van verschillende docenten aan je eigen project. Daarnaast komen er regelmatig gastdocenten uit de modewereld die een speciale les verzorgen: Bijvoorbeeld zelf stoffen kleuren met natuurlijke inkten, modeontwerpen en patroontekenen, en je fotografeert, met tips van een fotograaf, je zelfgemaakte kleding in onze fotostudio.

Meer… »


Schilderen: acrylverf

Acrylverf heeft een korte droogtijd en leent zich goed om gelaagd mee te werken, zowel ‘mager’ als ‘vet’. Acrylverf heeft dekkende en transparante kwaliteiten die beiden benut kunnen worden om het beoogde resultaat te behalen, op een ambachtelijke of juist meer experimentele manier.

Per les wordt er een onderwerp en thema aangeboden dat we gaan uitwerken met behulp van materiaal & techniek. Je wordt uitgedaagd om je eigen weg te vinden in aanpak. Aan het eind van de les is er een plenaire werkbespreking.
In principe wordt er met acrylverf gewerkt maar er zullen ook lessen zijn waar bijvoorbeeld collagetechnieken, sjabloneren of houtskool aan bod kunnen komen.

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
woensdag

Schildersatelier

Welkom in het Schildersatelier, waar jouw persoonlijke ontwikkeling als schilder centraal staat. 

Deze cursus is flexibel van opzet en biedt studenten de vrijheid om hun eigen focus en doelen te bepalen. De wensen van de cursist zijn de basis voor deze schildercursus. Wat wil je verbeteren in je manier van schilderen? Je kleurgebruik? Je gevoel voor compositie? Of wellicht heb je een heel ander beeldend vraagstuk. Alles is bespreekbaar met je docent.

Meer… »


Afdeling:
Docent:
Lesdag:
woensdag

Schilderen huiswerkjaarcursus

Het lijkt zo eenvoudig die paar simpele kleurvlakken op een doek van Matisse. Welke techniek steekt daarachter? Waar haalde Rembrandt zijn geheimzinnig licht vandaan? Wat is (technisch) het verschil met een Vermeer? En waarom is Karel Appel geen charlatan? Bestaat er mooie kitsch? Wat betekent abstract? Hoe werk ik van figuratief naar non-figuratief? Wat is een proces? Wat is stijl?

Allemaal vraagtekens. Schilderen is onderzoek doen. Hoe vertalen we wat ons beweegt naar vorm, lijn, kleur, beweging, donker/licht; een beeldende compositie.

Meer… »


Afdeling:
Docent:
Lesdag:
donderdag

Schilderen zoals jij dat wilt

Ontdek het plezier van schilderen en creëer je eigen cursus. De cursus start met een aantal opdrachten. Uitgangspunt is dat je vanuit het ‘doen’ leert schilderen. Je krijgt veel ruimte voor een brede interpretatie van de opdrachten en indien gewenst een eigen inbreng.

Door te experimenteren met verf en kwast ontwikkel en bepaal je je eigen richting. Bijvoorbeeld door te schilderen aan de hand van een thema of een bepaald uitgangspunt, zoals een gedicht of een foto. De docent werkt daarbij als katalysator en daagt jou uit te werken aan je beeldende ontwikkeling en grenzen te verleggen.

Meer… »


Naailes en fashion workshops 13 – 17 jaar

Wil jij je eigen kleding maken? Bij MK24 kun je nu terecht voor naailessen! Je leert omgaan met de naaimachine, hoe je patronen moet knippen en je maakt al snel je eigen kledingstukken. Waarschijnlijk heb je ook kleding in de kast die je niet meer past of die echt niet meer kunnen! Neem ze mee want je kunt heel veel recyclen en customizen.

Elke week werk je onder begeleiding van verschillende docenten aan je eigen project. Daarnaast komen er regelmatig gastdocenten uit de modewereld die een speciale les verzorgen: Bijvoorbeeld zelf stoffen kleuren met natuurlijke inkten, modeontwerpen en patroontekenen, en je fotografeert, met tips van een fotograaf, je zelfgemaakte kleding in onze fotostudio.

Meer… »


Dagworkshop: Ode aan de kleur

In deze schilderworkshop speelt kleur de hoofdrol. Al schilderend ontdek je je persoonlijke voorkeuren en breid je deze uit.

Welke kleuren durf jij te gebruiken voor een boom, het gras of de lucht? Wat dacht je van paars in een gezicht of knalgroen? Je wordt verrast door nieuwe kleurcombinaties en leert deze toe te passen. Je ziet hoe kleuren op elkaar inwerken, elkaar kunnen verzwakken en /of versterken.

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
za & zo

Weekendworkshop: Ruimtelijk leren denken

de essentie in één weekend met Willem Harbers

Voor iedereen die al ruimtelijk werkt of ruimtelijk werken wil onderzoeken. Kortom niet alleen voor (aanstaande) beeldhouwers maar ook keramisten en bijvoorbeeld model- en portrettekenaars en -schilders.

Werken in 3D, bijvoorbeeld als je hakt in steen, is een lastig maar mooi proces. Om dat proces te beheersen is veel ervaring nodig. In deze workshop gaan we een aantal specifieke oefeningen doen om die ervaring snel en efficiënt (verder) op te bouwen en daardoor een veel beter inzicht te krijgen. De oefeningen hebben een logische gestructureerde opbouw, zodat je aan het einde van het weekend een heel nieuwe manier van kijken en denken hebt ondervonden, die je daarna steeds kunt toepassen.

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
za & zo

Weekendworkshop: Reliëfs

Heb je ooit de tijd genomen om aandachtig naar de gebouwen om je heen te kijken? Overal in de stad zie je schitterende reliëfs en details die aan gevels, bruggen en monumenten zijn toegevoegd. Denk aan sierlijke bladeren, gestileerde dieren, en symbolische voorstellingen, die allemaal uit steen zijn gehouwen. Tijdens deze workshop leer je hoe je een tweedimensionale afbeelding omzet in een driedimensionaal kunstwerk.

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
maandag

Painting with Acrylics: A Contemporary Approach

In this course you will learn how to navigate acrylics as a medium for painting using an exploration-based approach. In class we will focus on creativity and the joy of the creative process without a need for extensive technical knowledge. Fundamental techniques will be explored intuitively. Some of what you can expect in this course will be making quick sketches to experiment with strokes and textures, exploring abstract works with a focus on freedom of expression, studying light and shadow in landscapes, and layering and blending through still-life painting.

Meer… »


Afdeling:
Docent:
Lesdag:
za & zo

Weekendworkshop: De schoonheid van bewegen met inkt & penselen

Een weekend lang lekker bewegen met zwarte inkt en Chinese penselen, vanuit ademhaling, verschillende emoties, plezier of wilskracht. Een penseel is, als je het goed gebruikt, een gevoelig instrument dat als verlengstuk van je lichaam kan werken. Je kunt zelf sturen of je erdoor laten leiden. Even de wereld om je heen vergeten en genieten van de beweging waarmee je, met een penseel, zwarte inkt op papier zet. De ene keer sierlijk en vloeiend, een andere keer vol kracht en vastberadenheid. Een beeld vangen in één of enkele lijnen vraagt om stileren en vereenvoudigen, tot alleen de essentie of een suggestie daarvan over blijft.

Meer… »


Weekendworkshop: Tekenen met observatie en verbeelding

Dit weekend onderzoeken we de relatie tussen het observeren van het leven en hoe je dat verwerkt met behulp van verbeelding – door te tekenen.

Als kunstenaar is de relatie die je hebt tussen wat je ziet en de betekenis die je daaraan geeft, essentieel. Wanneer je een tekening maakt van wat je ziet, wordt het onvermijdelijk vervormd door je verbeelding, je ervaringen en je eigen hand. In deze workshop zoomen we hier op in. 

We kijken hoe we verschillende lagen aan het beeld kunnen toevoegen en de betekenis hiervan. Welke kleuren, materialen en vormen vertellen jouw eigen verhaal. 
We kijken ook naar de inhoud: Wat wil ik uitdrukken en welke teken-taal past hier bij?

Meer… »


Painting with oil paints

Oil painting is an ancient technique, but still full of life and rich in possibilities. Step by step, you will be guided in making this technique your own.  Lots of attention will be given to the various possibilities, such as glazing, wet in wet, thick over thin, alla prima, impasto and working with a palette knife. Dependent on the assignment, you will work on a painting once or multiple times.

Please note: This class is taught in Dutch, but the instructor will translate into English if it’s requested.

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
za & zo

Workshop: Najaarsweekend Modeltekenen

Compositie, licht & donker, keuzes maken

In dit weekend kijken wij naar de verhoudingen van het model, maar ook naar de expressie, naar lijn en volume. Bewegend en stilstaand model, korte standen om snel de essentie te vangen en langere standen met tijd voor details.

We besteden aandacht aan compositie: hoe krijg je het model in zijn geheel goed op het vlak? Moet het hele model er wel op of is het soms beter om een detail te kiezen en in te zoomen of zelfs meerdere modellen bij elkaar op een vlak te plaatsen?

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
dinsdag

Ceramics course: In the Course of Things

We start with doing almost nothing! The moment of “doing nothing” becomes the foundation of your creativity. In the group we will play some games. Observation on the spot will eventually lead you to create the image. Your power of observation is the most effective tool you will learn to use in this course. You will first be surprised by what is possible before you come up with a plan, which you’ll use to create your sculpture of ceramics.

Please note: This class is taught in Dutch but the instructor will translate into English or German if it’s requested.

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
za & zo

Weekendworkshop: Urban Sketching

Een kleine tekensafari

Twee dagen op pad gaan in en om Amsterdam om te schetsen en te tekenen. Op de meest prachtige locaties in Amsterdam. Bereikbaar met OV en een openbaar toilet in de buurt.

De weekendcursus is geschikt voor de beginnende tekenaar als eerste kennismaking met op locatie tekenen maar ook voor de ervaren cursist die zich hierin verder gaat ontwikkelen.

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
za & zo

Weekendworkshop: Dol op boeken

Dit weekend is voor iedereen die net als wij echte boekenfanaten zijn!

Onder begeleiding van ontwerper Dafne Arlman maak je vier verschillende boekvormen. Je krijgt uitleg over verschillende technieken, van Leporello tot Japans boekbinden. We experimenteren met materiaal en papiersoorten en natuurlijk ga je ook aan de slag met de inhoud van je boek: illustratie, collage, stempelen!

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
woensdag

Sculpting in stone

Sculpting is much older than the road to Rome and at the same time always relevant. It is a combination of craft, spatial insight, creativity and a lot of guts! You start with a piece of stone and arrive at a beautiful sculpture. An exciting route where anything can happen along the way, a project that is all yours from beginning to end. Willem has, from his own practice as an artist, much experience and guides you and the group during this adventure towards your work of art.

Please note: This class is taught in Dutch, but the instructor will translate into English if it’s requested.

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
donderdag

From tableware to sculpture

Would you like to learn how to make objects you can use from clay? Then this ceramics course is for you. Think of objects such as plates, bowls, cups, but also larger ones like vases and bowls. Anything that looks good on a well-laid table!

Please note: This class is taught in Dutch, but the instructor will translate into English if it’s requested.

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
donderdag

Experimenting in the Darkroom

Embrace the process

This 6-session workshop focuses on experimentation in the darkroom. We will look at what happens in the darkroom when we go off the beaten path and let the different techniques we’ll use, with chemistry and light, surprise us.

This is not a course in which you’ll learn to print a photograph in a traditional way. Each class begins with an explanation of a particular technique and with looking at work by well-known photographers who have experimented with these techniques. Of course, we will also look at each other’s work.

IMPORTANT For this course, you will need photographic light-sensitive paper designed for use in a darkroom. It doesn’t have to be new; in fact, old or expired light-sensitive paper is even better. We embrace the process, including the happy accidents that come with it.

Please note: This class is taught in Dutch, but the instructor will translate into English if it’s requested.

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
donderdag

RISO printing

At first glance, the machine looks like an ordinary copy machine, but it is not!
The process is sort of a mix of screen printing and the old-fashioned stencil machine. You enter a black and white image and it comes out in one of the specific RISO colors, over which another image in another color can be printed, often with the characteristic “perfect” imperfections.
It allows you to create special work in edition (posters, cards, prints, zines…), relatively inexpensively and also environmentally friendly: it works with vegetable ink based on rice bran, it is energy efficient and does not use harmful substances.

For a tryout you can sign up for a RISO workshop

Please note: This course will be in English and/or in Dutch

Meer… »

riso printing

Afdeling:
Lesdag:
donderdag

Sculpting in Stone (Thursday)

Creating beauty with quality

Sculpture is as old as mother earth. First functional and for many centuries also a favorite material in art. To think that stone has always been a silent witness to our history.

Sculpting is the sum of learning the craft, learning to look and think three-dimensionally, having confidence in the working process and experiencing the peace and pleasure that working in stone brings, in addition to the stone itself.

Please note: This class is taught in Dutch, but the instructor will translate into English or Italian if it’s requested.

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
donderdag

Prints & Patterns

Patterns are common in nature, mathematics, abstract ideas, and art and design. An enormous variety can be observed in complexity and colors, with one apparent characteristic: repetition.

Please note: This class is taught in Dutch, but the instructor will translate into English if it’s requested.

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
donderdag

Exploring Ceramics: Form and Function

Immerse yourself in the art of ceramics with Hildrun (they/them) in this comprehensive course designed for both beginners and advanced learners. Whether you’re new to clay or seeking to refine your skills, this class offers an inclusive and supportive environment where creativity thrives. Engage in the hands-on practice of different hand-building techniques, guided by a professional ceramist passionate about slow craftsmanship.

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
vrijdag

Model and expression

The human figure as the bearer of expression. This course offers a special dialogue between model and drawer with as the subject: the expression of body language. During the lessons the impartiality of the creative process is central. You will work towards your own style and practice with different drawing materials and techniques.

Tempo, format, music, and exciting poses help the students to work from their own feelings.

Please note: This class is taught in Dutch, but the instructor will translate into English if it’s requested.

Meer… »


Afdeling:
Docent:
Lesdag:
za & zo

Ceramics Workshop

During these two days, you will learn and refine hand modeling techniques in clay. The intensive format of the program gives you the space to delve deeply into the constructive aspects of ceramics. In a creative and motivating environment, you will learn more about the behavior of clay walls, how to achieve new forms, how to control moisture and how to manage shrinkage and gravity.

The invitation is to create objects in a broad variety. The pieces can be sculptural or utilitarian.

Meer… »


MKstart, a preparatory year

MKstart is a private training which will prepare you for a study in the arts and design.
All the teachers are professional artists and designers with a lot of experience in their respective fields. You’ll be working in a group with a maximum of 15 students so you’ll receive a lot of one on one attention.

Please note: The classes during this year are taught in Dutch, but the instructors will translate into English if it’s requested.

Read more »

Kom een potje draaien!

Kom bij ons een potje draaien om uit te vinden of pottenbakken misschien iets voor jou is. Elke eerste zondag van de maand kun je meedoen met een uitgebreide les. In drie uur tijd maak je kennis met de techniek in het gezellige draai-atelier in de Sluisbuurt in Amsterdam Zeeburg. Aan de hand van oefeningen maak je een eerste potje of kopje dat je, als het door ons gebakken is bij jou in de kast of in de vensterbank kunt zetten. Deze middag is ook erg leuk om samen te doen of cadeau te geven.

Locatie: Sluisbuurt, broedplaats Baggerbeest, Rudi van Dantzigstraat 9

Meer… »


Cursus: Pottenbakken voor kinderen

VOOR KINDEREN VAN 9 T/M 13 jaar

Laat je kinderen de creatieve wereld van pottenbakken ontdekken tijdens onze speciale lessen, elke woensdagmiddag! In onze gezellige studio leren ze op een speelse manier de basis van het pottenbakken. Van het vormen van klei tot het maken van hun eigen kunstwerkjes op de draaischijf – het draait allemaal om plezier en creativiteit.

Locatie: Sluisbuurt, broedplaats Baggerbeest, Rudi van Dantzigstraat 9

Meer… »


Cursus zeefdrukken

De cursus zeefdrukken is bedoeld voor kunstenaars en vormgevers die kennis willen maken met deze techniek. Voor zeefdrukken hoef je niet per se goed te kunnen tekenen, schilderen of ontwerpen: met wat gevoel voor kleur en compositie kan je al verrassend mooie afdrukken maken.


Je leert in de les ook veel van wat anderen doen en hoe ze zeefdrukken toepassen. Tijdens de cursus krijg je per mail regelmatig informatie, links naar de online uitleg documenten en voorbeelden van werk van kunstenaars en ontwerpers. Als je wilt kun je je op de lessen voorbereiden, maar dat is niet verplicht of noodzakelijk.

Meer… »


Afdeling:
Docent:
Lesdag:
woensdag

Vrij atelier etsen / litho

Diepdruk en vlakdruk zijn twee druktechnieken met een eigen werkwijze en eindresultaat. Je verdiept je in deze vormen van grafiek en leert alles over de mogelijkheden van etsen, gravure en steendrukken. Je krijgt een uitgebreide introductie in de lithografie.

Meer… »


Afdeling:
Docent:
Lesdag:
zaterdag

Grafiek Atelier Zaterdag

Wil je even iets anders doen en jezelf terug kunnen trekken uit de jachtige buitenwereld, dan is het grafiekatelier op MK24 jouw oase. Je kunt je daar om de week een zaterdag lang in alle rust volledig concentreren op de traditionele grafische druktechnieken en in je eigen tempo ermee werken.

Voor diegene die dat wil is er les in deze druktechnieken, waarbij we ons in een serie van 7 zaterdagen richten op de diepdruk/het etsen, een serie op de vlakdruk/lithografie en een serie zaterdagen op de hoogdruk, zowel in linoleum als in hout.
Van beginner tot gevorderde bieden deze technieken je een schat aan mogelijkheden.
Mensen die al langer bezig zijn krijgen begeleiding op hun eigen niveau.

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
maandag

Van het platte vlak naar drie dimensies

Als je door de stad loopt en de tijd neemt om goed om je heen te kijken dan zie je geweldige dingen. Veel gevels zijn versierd met prachtige reliëfs, weelderige bloemslingers (festoenen) en statige pilasters. Namen van bruggen zijn vakkundig uitgehakt en er zijn veel stenen figuren, dieren en fantasiewezens aangebracht op gevels daken en bruggen. Deze vaak platte versiering gebruiken we als uitgangspunt en inspiratie in de cursus ‘van het platte vlak naar drie dimensies’ waarin we je uitdagen los te komen van het platte vlak. Dat doen we doormiddel van oefeningen die je helpen met kijken en we je leren daarvoor technieken uit traditionele ambachten die nog steeds gebruikt worden.

Meer… »

Een steen met de beeldtenis van twee vissen eruit gehakt door de docent van de cursus Beeldhouwen in steen

Beeldhouwen in steen (ma, di, vrij)

Het blijft iets wonderlijks: hoe meer steen je weghakt, hoe meer vorm er tevoorschijn komt. Maar steen geeft zich niet zomaar gewonnen en ook de vormen die je zoekt geven zich niet zonder slag of stoot prijs. Misschien maakt dat het zo aantrekkelijk om in natuursteen te werken.

Of je nu een beginner bent of een al wat meer ervaren beeldhouwer, het oppakken van beitel en klopper zijn het begin van een spannende en interessante uitdaging om in natuursteen te werken.

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
woensdag

Beeldhouwen in steen (wo)

Beeldhouwen is nog veel ouder dan de weg naar Rome en tegelijkertijd altijd super actueel. Het is een combinatie van ambacht, ruimtelijk inzicht, creativiteit en een hoop lef! Beginnen met een brok steen om te komen tot een prachtig beeld. Een spannende route waar onderweg van alles kan gebeuren, een project dat van begin tot einde helemaal van jou is. Willem heeft, vanuit zijn eigen praktijk als beeldend kunstenaar, veel ervaring en begeleidt jou en de groep tijdens dit avontuur op weg naar jouw kunstwerk.

Please note: This class is taught in Dutch, but the instructor will translate into English if it’s requested

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
donderdag

Beeldhouwen in steen (do)

Schoonheid scheppen met kwaliteit

Beeldhouwen is zo oud als moeder aarde. Eerst functioneel en al vele eeuwen ook in de kunst een geliefd materiaal. Te bedenken dat steen altijd stille getuige is geweest van onze geschiedenis.

Beeldhouwen is een optelsom: van de steen zelf, het ambacht leren, driedimensionaal leren kijken en denken, vertrouwen hebben in het werkproces en bovenal het ervaren van de rust en het plezier dat het werken in steen met zich meebrengt.

Please note: This class is taught in Dutch, but the instructor will translate into English or Italian if it’s requested.

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
maandag

Keramiek/boetseren: handen in de klei

In deze cursus staan twee dingen voorop: een verdieping van je kennis van het materiaal klei, dan wel een grondig kennismaking ermee, als je een beginner bent. Het tweede is: je creativiteit te stimuleren en uit te bouwen zodat wij met de in de cursus opgedane kennis, datgene wat wij ons voorstellen te maken ook daadwerkelijk leren te realiseren.

Meer… »


Keramiek, Keramisch boetseren

Wat wil ik maken? en hoe maak ik het?
Keramiek is een te gek materiaal wat zich op eindeloze manieren laat bewerken.  
Aan jou om erop los te gaan en interessante objecten te creëren.
Dat kunnen zowel gebruiksvoorwerpen zijn, als Kunst met de grote K. Aan de slag!

Je gaat brainstormen – schetsen – ontwerpen – testen – uitvoeren. 

De cursus behelst daarom naast het maken zelf, ook de techniek en het creatief proces. 
Iedere cursist krijgt de ruimte voor haar of zijn eigen manier van werken.
Samen gaan we ook handvatten creëren om het soort werk wat we maken beter te begrijpen.
Zo kun je in de cursus ook je eigen stijl als maker ontdekken.

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
dinsdag

Keramiekcursus: De gang van zaken

We beginnen met bijna niets doen! Het moment van “niets doen” wordt de basis van jouw creativiteit. In de groep zullen wij een aantal spelletjes doen. De observatie ter plekke zal je uiteindelijk leiden tot het maken van het beeld. Jouw observatievermogen is het krachtigste gereedschap dat je in deze cursus zal leren gebruiken. Je laat je eerst verrassen door wat er mogelijk is voordat jij komt met een plan, en daarmee maak je jouw beeld van keramiek.

Please note: This class is taught in Dutch but the instructor will translate into English or German if it’s requested.

Meer… »


Cursus pottenbakken basis

In de wekelijkse lessen van de cursus Pottenbakken basis verken je de basisvaardigheden van het draaien en afdraaien op de pottenbakkersschijf. In deze pottenbak cursus zul je de mogelijkheid krijgen om simpele vormen zoals kommen, bekers en vaasjes te creëren. Als je eerder een beginnerscursus pottenbakken hebt gevolgd, zal deze cursus je uitdagen om je vaardigheden verder te ontwikkelen door te werken aan grotere stukken, het experimenteren met verschillende vormen, of het verfijnen van je techniek. 

We werken in kleine groepen met ongeveer 8 cursisten in een prettig en goed ingericht keramiek atelier. Je leert naast alle technieken ook hoe je op een duurzame manier kunt omgaan met het materiaal en de werkomgeving.

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
woensdag

Cursus: Keramische reproducties

Jouw unieke creaties in klei
Heb je ooit nagedacht over het ontwerpen van je eigen unieke vaas of servies? Misschien wil je nieuwe ambachten ontdekken met diverse materialen zoals gietklei, pigmenten en gipsmallen? Of voel je je in je element terwijl je met je eigen handen een kom of schaal vormgeeft? Als dit klinkt als iets dat je graag wilt ervaren, dan is deze cursus op maat gemaakt voor jou!

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
woensdag

Keramiek, van ontwerp tot vorm!

Docente Zamira Jonker laat cursisten graag vrij werken vanuit experiment, maar geeft ook een houvast aan beginners door voorbeelden uit de keramiek en beeldende keramische kunst te laten zien.

In deze cursus kan je vrij werken met klei of vanuit een ontwerp starten. Heb je ervaring met keramiek en ga je verder op de ingeslagen weg, of wil je het roer eens omgooien? Maak je graag intuïtief vormen of liever gewoon kommen en schalen, alles kan. Is het een vaas geworden of toch een sculptuur? Verzamel je ideeën en inspiratiebronnen in een dummy. Laat je inspireren door kunstenaars die met klei werken. Dan bespreken we een (keramisch) kunstwerk. Natuurlijk kan je ook gewoon verder aan je eigen plan werken maar luister en kijk je wel mee? In de groep werken beginners en gevorderden samen.

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
donderdag

Van tafelwaar tot sculptuur

Wil jij leren hoe je gebruiksvoorwerpen kunt maken van klei? Dan is deze keramiekcursus voor jou. Denk bij gebruiksvoorwerpen aan borden, kommen, kopjes, maar ook grotere voorwerpen als vazen en schalen. Alles wat mooi staat op een goed gedekte tafel!

Please note: This class is taught in Dutch, but the instructor will translate into English if it’s requested.

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
donderdag

Keramiek onderzoeken: Vorm en functie

Dompel jezelf onder in de kunst van keramiek met Hildrun (hen/hun) in deze uitgebreide cursus die is ontworpen voor zowel beginners als gevorderden. Of je nu nieuw bent met klei of je vaardigheden wilt verfijnen, deze cursus biedt een inclusieve en ondersteunende omgeving waar creativiteit gedijt. Oefen verschillende handvormtechnieken onder begeleiding van een professionele keramist met een passie voor vakmanschap.

Please note: this class will be taught in English

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
vrijdag

Keramiek: basis speciaal

In deze cursus Keramiek werk je vanuit een idee of je werkt vanuit een techniek. Het maken van pot/schaal/vaas/kom of ook wel containervorm, zijn bij deze cursus vormen die gemaakt kunnen worden. Ook andere –geboetseerde- vormen zijn mogelijk.

Meer… »


Cursus Portret boetseren

De cursus portret boetseren is een cursus waar je stap voor stap kennismaakt met de manieren waarop je een portret kunt maken.

Je leert in de cursus de grondbeginselen, zoals: hoe maak ik een oog of een mond? Hoe krijg ik de verhoudingen in het gezicht juist? Hoe bouw ik het op?

Naast het boetseren van een klassiek portret is er ook aandacht om te werken aan vrijere versies hiervan. Het blijkt altijd erg leuk om hiermee te experimenteren! In overleg kan er ook met andere materialen dan klei gewerkt worden, zoals b.v. karton. Een goed geslaagd portret dat je graag wilt houden kan uitgehold worden en gedroogd. Dit is alleen niet altijd mogelijk binnen 1 blok! Kleinere werken kunnen altijd gedroogd worden.

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
vrijdag

Cursus: Keramiek op vrijdagmiddag

Een heerlijk creatieve start van het weekend! Een keramiekcursus voor iedereen, zowel beginners als gevorderden. In deze cursus werk je met klei in verschillende technieken. Je kunt zelf kiezen waaraan je wilt werken: gebruikskeramiek zoals serviesgoed, lichtobjecten, of juist sculpturale vormen. De docent begeleidt je desgewenst met opdrachten, zodat je de techniek(en) goed in de vingers krijgt.

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
maandag

Fotografie digitaal basis

Voor wie nog geen ervaring heeft en beter bekend wilt raken met de wereld van de digitale fotografie is de cursus Fotografie digitaal basis een goed startpunt. Door het leren van de techniek, het bekijken van inspirerende voorbeelden en opdrachten en door foto’s te bespreken, krijg je grip op de techniek en een beter idee van wat je wilt laten zien in een beeld.

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
maandag

Cursus Fotografie vervolg

Nu je de beginselen van de techniek hebt geleerd, richten we ons meer op de inhoud. Hoe krijg je in beeld wat je wilt vertellen / laten zien? Hoe kies je een onderwerp? Hoe maak je een serie? Hoe krijg je inspiratie? Wat is jouw stijl?

Meer… »


Cursus: Experiment in de donkere kamer

Embrace the process

In deze cursus van 6 sessies staat het experiment in de donkere kamer centraal. We kijken wat er gebeurt in de donkere kamer wanneer we buiten de gebaande paden treden en laten ons verrassen door verschillende technieken met chemie en licht.

Dit is dus geen cursus waar je een foto op een klassieke manier leert afdrukken. Elke les begint met een uitleg van een bepaalde techniek en het bekijken van werk van bekende fotografen die met deze technieken geëxperimenteerd hebben. Natuurlijk kijken we ook naar het werk van elkaar.

BELANGRIJK Voor deze cursus heb je fotografisch lichtgevoelig papier nodig dat ontworpen is voor gebruik in een donkere kamer. Het hoeft niet nieuw te zijn; oud of lichtgevoelig papier dat over de datum is, is zelfs beter. We omarmen het proces, inclusief de gelukkige ongelukjes die ermee gepaard gaan.

Please note: This class is taught in Dutch, but the instructor will translate into English if it’s requested.

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
vrijdag

Open doka

In samenwerking met Analogclub Amsterdam kun je elke vrijdagavond tussen 19.00 en 22.00 zelf je (analoge) foto’s afdrukken in de doka. Tijdens de open doka kun je zelfstandig te werken in de donkere kamer. Heb je nog geen ervaring of ben je toe aan een opfrisser? Volg dan de cursus analoge fotografie.

De kosten voor de open doka zijn 15 euro per keer of 65 euro voor 5 keer. De chemicaliën zijn aanwezig. Neem wel zelf papier mee.

Laat via deze link weten of je er bij bent.


Grafische vormgeving Basis: Creativiteit en techniek

Ben je creatief en hou je van ontwerpen, heb je voor je werk veel te maken met vormgeving of overweeg je een carrière als grafisch vormgever? Dan is de opleiding Grafische vormgeving van MK24 zeker wat voor jou. In het eerste jaar Grafische vormgeving basis ontdek je de kracht van communicatie in woord en beeld. Je leert werken met Adobe Photoshop, Illustrator en Indesign en krijgt les in grafische vormgeving, typografie en prepress. Tijdens de opleiding Grafische vormgeving basis maak je onder begeleiding van professionele ontwerpers eigen werk en bouw je aan een goede portfolio. Het jaar wordt afgesloten met een gezamenlijke eindpresentatie.

OPEN DAG 11 JANUARI 2025 
Heb je interesse in de opleiding grafische vormgeving en heb je vragen, kom dan naar de open dag op 11 januari tussen 14.00 en 17.00. We hebben een programma met presentaties en workshops zodat je zelf kunt ervaren of deze cursus iets voor je is!
 >> meer informatie en inschrijven voor de open dag via deze link!

Meer… »


Grafische vormgeving vervolg: Vormgeving en concept

In het tweede jaar van de opleiding Grafische vormgeving ‘Vormgeving en Concept’ nemen we het ontwerpproces onder de loep. Hoe kom je op nieuwe ideeën? Zijn deze ook haalbaar? Hoe zet je jouw concept om in beeld?

Werk je al met Photoshop, Illustrator en/of InDesign en wil je aan de slag met de creatieve kant van grafische vormgeving? Of heb je de cursus Grafische Vormgeving basis afgerond en smaakte die naar meer? Elk jaar in september start de cursus Vormgeving en Concept, die bestaat uit 5 blokken van 6 lessen. Alle blokken worden gegeven door verschillende docenten, die allen hun eigen praktijk als vormgever en ontwerper hebben, waardoor je veel praktijkervaring meekrijgt.

Meer… »


Jaarcursus Kinderboek maken

Wil je je eigen kinderboek maken? In deze jaarcursus leer je hoe!

Alle verschillende stappen die nodig zijn om een kinderboek te maken en te produceren komen aan bod. Je gaat op zoek naar jouw stijl van illustreren en vervolgens werk je jouw opzet uit tot een drukklaar vormgegeven boek. Je krijgt tips hoe je je boek het beste onder de aandacht van een uitgever brengt en waar en hoe je je boek het beste kunt laten drukken. De nadruk van deze jaarcursus ligt op illustreren en op hele proces van het maken van een kinderboek.

OPEN DAG 11 januari
Heb je interesse in de jaarcursus Kinderboek maken en heb je vragen, kom dan naar de open dag op11 januari tussen 14.00 en 17.00. We hebben een programma met presentaties en workshops zodat je zelf kunt ervaren of deze cursus iets voor je is!
>> meer informatie en inschrijven voor de open dag via deze link!

Wat leer je in de jaarcursus kinderboek maken?

Meer… »


Vormgeving en Productie

De basis van Adobe heb je in de vingers, je weet (een beetje) hoe je een concept ontwikkelt en nu kun je gaan werken aan productie!
Deze cursus is zowel theoretisch als experimenteel en daagt je uit om alle verschillende aspecten van je eigen ontwerp te onderzoeken. Concept, content, kleur, papier, typografie, layout, werken in serie, drukken, binden, productie en uitgeven, contact met je opdrachtgever: allemaal aspecten die aan de orde kunnen komen.

Wil je meer informatie over deze cursus, neem dan contact op met de coördinator via:
grafischevormgeving@mk24.nl

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
vrijdag

Cursus Textiel recyclen

Heb je ook bergen kleding in de kast en weet je niet of je het nog gaat dragen of wil je het eigenlijk weggooien?
Neem je afgedankte kleding mee naar de cursus ’textiel recyclen’ en ga er iets mee doen.
Je gaat knippen, borduren en op de naaimachine naaien, om vervolgens een eigen object of toegepast item te maken. Het spelen en ontdekken staat voorop en ondertussen leer je enkele technieken.

Meer… »


KinderKunst! Hét naschoolse kunstprogramma

Op maandagen, dinsdagen en donderdagen is er KinderKunst van MKkinderen, het naschoolse kunstprogramma voor kinderen. Kinderen gaan onder begeleiding van onze kunstdocenten aan de slag met verschillende materialen en technieken. We werken met blokken van 8 lessen. Elk blok wordt afgesloten met een feestelijke presentatie van het werk.

Het plezier dat kinderen hebben tijdens de lessen zie je terug in het werk. Er wordt onderzocht, geëxperimenteerd, uitgevonden en toegepast. Wij beogen met MKkinderen een veilige ongedwongen sfeer te creëren waarin kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Meer… »


Cursus: Prints & patronen

Patronen doen zich voor in de natuur, in wiskunde, in abstracte ideeën en in kunst en design. De verscheidenheid is enorm, evenals de mate van complexiteit en het gebruik van wel of geen kleur. Eén kenmerk is er altijd: herhaling.

In deze cursus van 8 weken ga je je helemaal richten op onderzoek, maar vooral het zelf maken van één of meer patronen die je uitwerkt tot een gezeefdrukte print.

Please note: This class is taught in Dutch, but the instructor will translate into English if it’s requested.

Meer… »


RISO printing

De machine ziet er op het eerste oog uit als een gewone kopieermachine, maar dat is het niet! 
Het procedé is een soort mix van zeefdrukken en de ouderwetse stencilmachine. Je voert een zwart-wit afbeelding in en deze komt er in een van de specifieke RISO kleuren uit, waar weer een ander beeld in een andere kleur overheen geprint kan worden, vaak met de kenmerkende ‘perfecte’ imperfecties.
Je kunt hiermee bijzonder werk in oplage maken (posters, kaarten, prints, zines…), relatief goedkoop en bovendien milieuvriendelijk: het werkt met plantaardige inkt op basis van rijstzemelen, het is energiezuinig en maakt geen gebruik van schadelijke stoffen.

For a tryout you can sign up for a RISO workshop

Please note: This course will be in English and/or in Dutch

Meer… »

riso printing

RISO werkplaats

De RISO werkplaats biedt verschillende mogelijkheden om met de RISO machine aan de slag te gaan:

De machine ziet er op het eerste oog uit als een gewone kopieermachine, maar dat is het niet! 
Het procedé is een soort mix van zeefdrukken en de ouderwetse stencilmachine. Je voert een zwart-wit afbeelding in en deze komt er in een van de specifieke RISO kleuren uit, waar weer een ander beeld in een andere kleur overheen geprint kan worden, vaak met de kenmerkende ‘perfecte’ imperfecties.
Je kunt hiermee bijzonder werk in oplage maken (posters, kaarten, prints, zines…), relatief goedkoop en bovendien milieuvriendelijk: het werkt met plantaardige inkt op basis van rijstzemelen, het is energiezuinig en maakt geen gebruik van schadelijke stoffen.

Meer… »

MKXtra Academie 1

MKXtra 1 is het eerste jaar van de opleiding Beeldende Kunst. Je werkt met het platte vlak (2 dimensionaal) en ruimtelijk werk (3 dimensionaal). Je ontwikkelt een breed en grondig inzicht in de vele aspecten van het beeldend werken. MKXtra de opleiding Beeldende Kunst van MK24 waarin je leert je eigen creativiteit te onderzoeken en te ontwikkelen. De opdrachten beginnen vanuit de waarneming en eindigen met een eigen verwerking. De deelnemer houdt tijdens de hele cursus een ‘beeld-ideeën-dagboek’ bij, met verslagen, foto’s, tekeningen en ontwerpen.

Meer… »


MKXtra Academie 2

MKXtra 2 is het tweede jaar van de opleiding Beeldende Kunst van MK24. In de eerste helft van dit jaar wordt er nog met opdrachten gewerkt die zoveel mogelijk aansluitend op ieders behoefte tot ontdekken. Hierna bepaalt ieder voor zichzelf zoveel mogelijk zijn of haar rode draad.

Binnen Xtra 2 staan inhoud, verdieping en zoeken naar eigen beeldtaal centraal. Regelmatig wordt er met elkaar en de docenten gekeken hoe jij je werk ziet in de context van het heden, verleden en de hedendaagse kunstwereld. Het wat, waarom en hoe zijn steeds weer terugkomende begrippen om dat wat je maakt te bekijken.

In dit jaar wordt meer en meer een zelfstandige werkhouding van je verwacht waarin je merkt dat het proces en het onderzoek je in vele hoeken van de creativiteit zullen brengen. Het is een jaar waarin heel veel gebeurt. De vaste docenten geven je de nodige ondersteuning en blijven je uitdagen in wat je maakt. Verschillende gastdocenten kunnen pittige discussies oproepen.

Lessen zijn om de week.

Meer… »


MKXtra Academie 3

In het derde jaar van de MKXtra Academie staat de individuele ontwikkeling van elke deelnemer centraal. De lessen zijn erop gericht de voortgang te bewaken, de ingeslagen weg te bestendigen en de inhoud verder uit te diepen.

Wij buigen ons met elkaar over heel wat vragen. Hoe verhoudt het werk zich tot de hedendaagse kunst, de maatschappij en de huidige tijd? Is het belangrijk om naar buiten te treden of niet? Welke ‘stappen’ zie je voor jezelf voor je? Hoe ziet de hedendaagse kunstwereld eruit en hoe bouw je een netwerk op? ​In de lessen wordt hierover gesproken, terwijl er thuis in hoge mate zelfstandig doorgewerkt wordt.

In de loop van het jaar bieden wij een aaneengesloten werkperiode van vier dagen aan, waarbij iedereen in de groep een eigen ruimte/atelier heeft om volledig geconcentreerd te werken. ​Als rode draad loopt door dit jaar een terugkerende intensieve werkbespreking gebaseerd op intervisie.

Het jaar wordt afgesloten met een door de deelnemers zelf georganiseerde expositie op een externe locatie.

Download hier het jaarrooster 2024/2025.

Meer… »


Over MKXtra

MKXtra 1, MKXtra 2, MKXtra 3 
grondig, spannend en zelfstandig

In september start weer de opleiding beeldende kunst MKXtra, waarin je in stappen de overgang kunt maken naar een zelfstandige werkwijze op (semi-)professioneel niveau. Een samenhangend 3-jarig traject van begeleiding bij beeldend werken, praten en denken.

Meer… »

Presentatie 2016

Tijdens de opleiding beeldende kunst laten de studenten hun werk zien aan het publiek. Hieronder een impressie van de presentatie van de studenten van het eerste en tweede jaar in juni 2016

Wil je informatie over het werk of heb je ook zin gekregen om je een jaar lang te verdiepen? Neem contact op met Wilma Caris, de coordinator van de opleiding beeldende kunst.

Meer… »

Werkreis

In het tweede en derde jaar van de opleiding beeldende kunst MKXtra hebben de studenten traditiegetrouw een 4 daagse aaneengesloten werkperiode, deze kan intern of extern plaatsvinden. Er gewerkt aan schilderijen, films installaties, performances en andere werken. Een bijzondere ervaring die belangrijk is voor de ontwikkeling van de kunstenaars in wording.

Meer… »

Over MKstart

Vooropleiding en fulltime oriëntatiejaar beeldende kunsten & vormgeving

Ben jij net klaar met je middelbare school en heb je belangstelling voor een creatieve opleiding, maar heb je nog geen portfolio? Heb je moeite om een opleiding te vinden die echt bij jou past? Ben je al eerder begonnen aan een studie die je niet hebt afgemaakt of wil je een jaar echt iets anders doen? Dan is onze opleiding MKstart iets voor jou!

Meer… »

Kennismaken met MKstart?

Wil jij weten of MKstart iets voor jou is? Maak dan een afspraak met onze coördinator Job Balk via job@mk24.nl (of 06-17405215) voor een informatiegesprek. Hij kan je meer vertellen over de inhoud van de opleiding. Instromen gedurende het jaar is in overleg mogelijk.

Meer… »

Toelating en inschrijving

Intakegesprek en inschrijving

Om te kijken of MKstart bij jou past en of je de juiste motivatie hebt nodigen we je graag uit voor een intakegesprek. Uiterlijk binnen 14 dagen na de toelating ontvang je schriftelijk bericht van ons. Ben je toegelaten? Dan nodigen we je graag uit je in te schrijven voor de opleiding. Bij je toelatingsbrief vind je een inschrijfformulier.

Meer… »

Vakken en docenten MKstart

Bij MKstart komen alle klassieke vakken zoals tekenen, schilderen, grafische technieken en hakken in steen aan bod. Maar je gaat je daarnaast ook bezig houden met fotografie, 3D printen, styling en illustratie. Je gaat bovendien films maken en ontdekken hoe je door gebruik van Photoshop beeldmateriaal kunt verbeteren en manipuleren.

Meer… »