Workshop: Meer met materiaal

Materiaal is het gereedschap van de kunstenaar. De dynamische grijstonen van houtskool, de fijne lijn van een potlood, het kleurenspektakel van oliepastel of de fluweelzachte structuur van softpastel, elk teken- of schildermateriaal heeft een eigen zeggingskracht, een eigen taal. Zacht of hard, beweegt het vloeiend of geeft het weerstand, ingetogen of uitbundig, fijn of grof, licht of donker, transparant of dekkend, de keuze van je materiaal doet mee in de manier waarop je je onderwerpen of thema’s verbeeldt.

Meer met materiaal bestaat uit een reeks verdiepende workshops van 4 lessen waarin je je helemaal kan onderdompelen in een bepaald materiaal. Hoe gebruik je een bepaald materiaal en welke eigenschappen heeft het? Zijn er onderwerpen of thema’s die extra passen bij een bepaald materiaal? Wat kan je eigenlijk allemaal met een potlood, houtskool, een specifieke soort krijt of verf?

Meer… »

Houtskool

Workshop: Modeltekenen gewicht en constructie

Tijdens dit winterweekend gaan we ons denkbeeldig verplaatsen in het model. Hoe voelt het als je lang staat met veel gewicht op een been of met een arm in een rare hoek? En hoe zet je zo’n gevoel op papier? We gaan onderzoeken hoe je dat met gebruik van licht en donker, contrast, structuur, kleur, lijn en volume zo goed mogelijk weer kan geven. Wat vind je belangrijk in een stand en op welke manier laat je dat zien.

Meer… »


Workshop: Tekst en beeld: van idee naar magie

In deze inspirerende tweedaagse workshop duiken we samen in de wondere wereld van tekst en beeld. Dat kan gaan over kinderboekillustraties, een stripverhaal, maar ook over een tekening bij een gedicht, of andersom, een tekst bij een prent. We onderzoeken niet alleen de technische aspecten van tekst en beeld, maar ook de creatieve keuzes die je verhaal tot leven brengen. Wat wil je laten zien, waar gaat je tekst over, welke woorden passen er bij een beeld? Op welke manier beïnvloeden beeld en tekst elkaar en vullen ze elkaar aan zonder dat ze beide precies hetzelfde vertellen of laten zien. 

Meer… »


Afdeling:

Lesdag:
maandag

Online les: Tekenen en schetsen

De onlinecursus Tekenen en schetsen geeft je (weer) plezier om te gaan tekenen. Voor alle niveaus zijn er schetsoefeningen en kijkoefeningen zodat je met een potlood in de hand leert volgen wat je ogen zien. Leren kijken en kiezen staan centraal. Van heel precies tot snelle impressies.

Door de positieve ervaring met het geven van digitale tekenlessen bied ik een Teken- en schetscursus digitaal aan. We zullen in deze lessen werken via WhatsApp en Skype, lees verder voor meer informatie over de werkwijze.

Meer… »


Cursus: Buiten de lijntjes – tekenen en schilderen

Wat gebeurt er als je verschillende materialen met elkaar combineert die niet per definitie goed samen werken? We gaan in deze cursus op zoek naar rafelrandjes. Laten ons verrassen door de eigenschappen van het materiaal.

Net als in de cursus ‘Vul je schetsboek’ kijken we naar verschillende technieken en vormen om een papier te vullen, nu op groter formaat en buiten het schetsboek! Los en vrij, zonder dat het mooi hoeft te zijn. We werken met allerlei materialen. We kijken naar verschillende onderwerpen. We tekenen naar realiteit en vanuit fantasie. Natuurlijk kijken we naar de verschillende beeldelementen lijn, toon, vorm/vlak, diepte, kleur, contrast, compositie en hoe die in te zetten in jou werk.

Meer… »


Tekenen en schilderen basis

Heb je nog geen of weinig ervaring met tekenen en schilderen, maar wel zin om hiermee aan de slag te gaan?
In de cursus Tekenen en schilderen basis maak je kennis met verschillende teken- en schildertechnieken en de bijbehorende materialen.
Er komt van alles aan bod, zoals bijvoorbeeld houtskool, krijt, potlood, inkt, acrylverf en aquarelverf (watercolor).

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
dinsdag

Het tekenatelier

Op zoek naar je eigen thema

Deze cursus is bedoeld voor de mensen die verder willen met tekenen. Voor diegene die een cursus Schetsen en Tekenen of Basiscursus tekenen en schilderen hebben gedaan en begrip hebben van de diverse tekenmaterialen, verhoudingen, specifieke tekentechnieken en beeldelementen. Er is ruimte voor opfrissen en herhalen tijdens de eerste vier lessen.
Om vervolgens in de laatste vier lessen uit te zoeken wat jouw thema zal zijn. Wil je eens langer doorwerken aan een tekening, dan kun je bijvoorbeeld een grote tekening maken of vier middagen met hetzelfde materiaal werken.

Meer… »


Opleiding Illustratie

Wil je graag als illustrator aan de slag of ben je hier al enige tijd mee bezig en wil je je verder bekwamen? Tijdens de eenjarige opleiding Illustratie worden alle verschillende facetten van het vak belicht en word je begeleid bij vinden van een eigen stijl van illustreren en met het verder ontwikkelen hiervan.

OPEN DAG 11 januari
Heb je interesse in de opleiding Illustratie en heb je vragen, kom dan naar de open dag op 11 januari tussen 14.00 en 17.00. We hebben een programma met presentaties en workshops zodat je zelf kunt ervaren of deze opleiding iets voor je is! 
>> meer informatie en inschrijven voor de open dag via deze link!

Meer… »


Portret en model, tekenen en schilderen

Portret: het verlangen een gelijkend portret te maken is bij veel cursisten groot. Er zijn echter meer zaken van belang, zoals compositie, kleurgebruik en keuze van materiaal. We gaan ook uitgebreid in op de verschillende manieren die je hebt om naar de waarneming te schilderen of tekenen. Wil je een dynamisch portret of een statisch portret dan zal de aanpak verschillen; losse lijnen en vlotte penseelstreken of juist niet.

Model: Materialen en technieken worden afwisselend gebruikt. Er wordt op anatomie gelet maar ook op het speciale van ieder model waardoor je richting “portret” gaat. En natuurlijk is het uitgangspunt altijd “kijken”. In vrijwel alle lessen zal een model aanwezig zijn. Korte en lange standen zullen worden afgewisseld.

Meer… »


Cursus: Urban Sketching

Tekenen op locatie

Elke les gaan we op pad om op buiten of binnen locaties in Amsterdam te gaan schetsen en tekenen. Durf snel te schetsen, en teken zonder naar het papier te kijken: “Volg met je hand wat je ogen zien.”

De Amsterdamse grachten, de parken, het IJ, het Centraal Station, diverse musea, de Hortus, Artis, plekken genoeg in de stad om rustig te tekenen. Niet alleen de stad, de huizen en straten maar ook de mensen, de fietsen, het water. Neem je schetsboek mee. Leer uitsneden te maken, keuzes te maken uit de veelheid van motieven. Wat wil je op je papier en wat laat je weg? Kijk met tekenaarsogen naar jouw stad.

Meer… »


Vul je schetsboek, gemengde techniek op papier

Tekenen is helemaal van deze tijd. Het ordent je gedachten, het brengt je in het hier en nu, het maakt dat je beter kijkt en het traint ook nog eens je hersenen.

In de cursus ‘Vul je schetsboek’ kijken we naar verschillende technieken en vormen om een pagina te vullen. Los en vrij, zonder dat het mooi hoeft te zijn. We werken met allerlei materialen. We kijken naar verschillende onderwerpen. We tekenen naar realiteit en vanuit fantasie.
We kijken naar het werk van bekende en minder bekende sketchbookers.

Meer… »


Modeltekenen en -schilderen

In deze lessen werken we naar live model. Met het menselijk figuur als uitgangspunt zullen we aandacht besteden aan compositie, anatomie, volume, verhoudingen en verkortingen. Ook kijken we hoe we het beste expressie kunnen weergeven in een portret of pose. De duur van de poses zal variëren van korte standen van zo’n 2 minuten tot lagere standen waarin je de tijd hebt meer in kan gaan op details.

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
donderdag

Cursus: Schetsboek en experiment

In deze cursus ga je aan de slag om los te komen van je vaste tekenpatronen! We gaan experimenteren met materiaal en vorm en je leert hoe je je gedachten en omgeving kunt visualiseren en documenteren.

Schetsboeken zijn de plek voor persoonlijk observaties, ontdekkingen, spel, experimenten en uitglijders. Een plek om je te verbinden met je omgeving en tegelijkertijd met jezelf, binnen de kaders van de beide kaften. We zijn geneigd om onze gedachten in tekstvorm te verwoorden om zo een dagboek bij te houden. Maar er zijn meer manieren om je leven en fascinaties te documenteren dan geschreven memoires.

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
donderdag

Cursus: Boetseren op papier

PLASTICITEIT, VORM EN VOLUMES

Alles is vorm. Om goed te kunnen tekenen (zowel naar waarneming als vanuit de fantasie) is een begrip van vorm van belang. Vorm staat in deze cursus centraal. Dit begint bij het begrijpen en tekenen van primitieve vormen zoals kubussen, balken, cilinders en bollen. Hiermee aan de slag gaand ontstaat er een heel pallet aan simpele vormen die je zal terugzien in alles om je heen. Organisch, geometrisch, symmetrie, harmonie, beweging en dynamiek; een eindeloze hoeveelheid aan vormentalen. Aan de hand van voorbeelden uit de natuur, design en architectuur vertalen we de wereld om ons heen in simpele vormen.
Arceren, creëren, het kijken naar licht en donker en het vervormen van basisvormen zijn de basis van onze gereedschapskist waarmee we kunnen gaan Boetseren op papier. We gaan spelen met Plasticiteit!

Meer… »


Cursus: De wondere wereld van het portret

Welkom bij de wondere wereld van het maken van een portret. Het portretteren is een kunstvorm die zo oud is als de mensheid zelf. Tot op de dag van vandaag is het portret nog altijd een geliefd onderwerp voor kunstenaars.

In deze cursus gaan wij onderzoeken wat er allemaal komt kijken bij het maken van een portret. Als eerste grote stap moet er natuurlijk bedacht worden wie het onderwerp van het portret wordt. Maar ook zullen we je vragen na te denken over overwegingen als; is het van belang dat een portret altijd lijkt op de geportretteerde? Of gaat het om het treffen van iemands karakter? Of laat jij je eigen expressie de vrije loop?

Meer… »


Cursus: Anders kijken

In deze cursus werken we met diverse technieken en ligt de nadruk op vrijheid en experimenteren. We gaan het onderzoek aan van figuratie naar abstractie. Je krijgt korte meer schetsmatige opdrachten, maar ook opdrachten waar je langer aan doorwerkt.

Afhankelijk van het onderwerp kijken we welke techniek de meeste ruimte biedt.
We gaan spelen met beeld, met compositie, contrast, vorm en restvorm, vlak en lijn. We werken met houtskool, acrylverf, collage, softpastel, krijt, met inkt en in gemengde techniek.

Meer… »


Tekenen en schilderen voor verschillende niveaus

Voor deze cursus Tekenen en schilderen voor verschillende niveaus moet je in ieder geval al een basiscursus hebben gedaan, of zelf al een klein beetje ervaring hebben opgedaan. In de eerste les vindt een inventarisatie plaats: hoeveel ervaring heb je, en belangrijker: wat zijn je beeldende en/of inhoudelijk vragen ten aanzien van het tekenen en schilderen. Vandaar uit maak ik de lessen voor het komende blok en bouwen we met elkaar aan de materiaal-technische en beeldinhoudelijke lessen. Zo leer je van elkaars werkwijze, de vragen, de besprekingen en mijn inbreng vanuit de kunstgeschiedenis, waar we elke les voorbeelden uit zullen bespreken.

Please note: This class is taught in Dutch, but the instructor will translate into English if it’s requested.

Meer… »


Cursus: Zwart-witte ontmoetingen

Als je tekent of schildert komt er veel op je af. Zo denk je (bewust of onbewust) na over de compositie, verhoudingen en penseelvoering, en vaak is daarbij het element van kleur een onderscheidend bestanddeel om contrast en variatie aan te brengen. Laat je nu juist dit aspect weg en werk je alleen met positieve en negatieve lijnen en vormen, dan kun je je concentreren op de basis: op hoe je met de beperking van uitsluitend gebruik van zwart en wit toch een maximum effect en een overtuigende compositie, balans en harmonie kunt bewerkstelligen.

Meer… »


Vrij atelier

Een cursus voor vrijbuiters die al geruime tijd bezig zijn met ‘het vak’. Die hun mogelijkheden verder willen onderzoeken en een persoonlijke beeldtaal willen (door-)ontwikkelen. Zelfstandig werken en individuele begeleiding staan centraal. MK24 biedt hiervoor alle ruimte.

Please note: This class is taught in Dutch, but the instructor will translate into English if it’s requested.

Meer… »


The Artist’s Way

Heb je altijd al willen schilderen of tekenen? Een (kinder)boek willen illustreren? Een ander creatief project willen opzetten? Of deed je dit al, maar lukt het niet goed om je ertoe te zetten? Tijdens de cursus The Artist’s Way krijg je energie en inspiratie om aan de slag te gaan en om concrete stappen te zetten.

(her)ontdek je eigen creativiteit!

Meer… »


Cursus: Verwelkom het onverwachte

In deze cursus gaan we aan de slag met een grote verscheidenheid aan materialen, op groot en middelgroot formaat. We gaan zoveel mogelijk experimenteren en vooral: doen!

We beginnen altijd met een opdracht of een afbeelding. Maar, het uiteindelijke doel is om ons te laten verassen door ons materiaal, en de onverwachtse wendingen van het werkproces te verwelkomen. Juist die momenten kunnen een kunstwerk iets bijzonders geven. En dus kan het zo zijn dat het eindresultaat heel anders is dan het startpunt.

Meer… »


Tekenen en schilderen voor gevorderden

De cursus Tekenen en schilderen voor gevorderden is voor diegene die al een aantal jaren cursussen hebben gedaan, of zelfstandig zich hebben ontwikkeld en begrip hebben van de diverse teken- /schildermaterialen en de beeldelementen. In de vervolgcursus gaan we uit van jouw niveau van dit moment om er een verdieping aan te geven. Ik inventariseer de individuele vragen die er zijn ten aanzien van je werk, om van daaruit het programma voor dat blok te maken. Elke les wordt er gekeken naar voorbeelden uit de kunstgeschiedenis, zodat we daarvan kunnen leren en begrip krijgen voor veranderingen in de loop van de tijd. Door in een groep te werken leer je veel van elkaars werkwijze. Daarnaast wordt iedereen individueel begeleidt, waardoor er veel ruimte is voor je eigen ontwikkeling.

Meer… »


Model en expressie

Cursus Model en expressie; de menselijke figuur als drager van de expressie. Deze cursus modeltekenen biedt een bijzondere dialoog tussen model en tekenaar met als onderwerp: de expressie van lichaamstaal. Tempo, formaat, muziek en spannende poses helpen de tekenaar om vanuit het eigen gevoel te werken.

Please note: This class is taught in Dutch, but the instructor will translate into English if it’s requested.

Meer… »


Docent:
Lesdag:
vrijdag

Inloopatelier modeltekenen en -schilderen

Het inloopatelier van MK24 biedt de mogelijkheid zelfstandig te werken en te experimenteren en zo de teken- en schildervaardigheid te vergroten. Bij dit inloopatelier is altijd een model aanwezig.

Voor het inloopatelier kan men per keer betalen (€ 17,50), maar er bestaat ook de mogelijkheid een ‘strippenkaart’ te kopen (€ 75 voor 5 keer) bij Guus Glass. Er is in principe geen begeleiding.

LET OP: Geen inloopatelier op vrijdag 27 september!

Meer… »