Workshop: Meer met materiaal

Materiaal is het gereedschap van de kunstenaar. De dynamische grijstonen van houtskool, de fijne lijn van een potlood, het kleurenspektakel van oliepastel of de fluweelzachte structuur van softpastel, elk teken- of schildermateriaal heeft een eigen zeggingskracht, een eigen taal. Zacht of hard, beweegt het vloeiend of geeft het weerstand, ingetogen of uitbundig, fijn of grof, licht of donker, transparant of dekkend, de keuze van je materiaal doet mee in de manier waarop je je onderwerpen of thema’s verbeeldt.

Meer met materiaal bestaat uit een reeks verdiepende workshops van 4 lessen waarin je je helemaal kan onderdompelen in een bepaald materiaal. Hoe gebruik je een bepaald materiaal en welke eigenschappen heeft het? Zijn er onderwerpen of thema’s die extra passen bij een bepaald materiaal? Wat kan je eigenlijk allemaal met een potlood, houtskool, een specifieke soort krijt of verf?

Meer… »

Houtskool

Docent:
Lesdag:
za & zo

Aquarelweekend

Een heel weekend aan de slag met de mooie techniek van de aquarel.

De cursus is geschikt voor de beginnende schilder als eerste kennismaking met deze prachtige techniek, maar ook voor de ervaren cursist die meer wil weten hoe deze techniek toe te passen is op je eigen werk en ideeën.

Aquarel is een transparante waterverf met veel kleurkracht. Je schildert van dunne tonen tot stevige kleurlagen. Bij het schilderen met aquarel is het altijd weer een avontuur om te zien hoe je verf opdroogt. En…hoe je dan weer verder kunt gaan.

Het weekend van 2 dagen, 4 lessen, biedt je de mogelijkheid om met rust en aandacht te werken aan verschillende technieken, zoals het ‘nat op droog’ gelaagd opbouwen van de aquarel, als ook het ‘nat in nat’ vrijer werken en kijken wat de verschillende kleuren met elkaar doen.

Meer… »


Workshop: Kleur & kleur mengen met acrylverf

Dit weekend duiken we in de fascinerende wereld van kleur! De workshop bestaat uit 4 dagdelen. Per dagdeel behandelen we een specifiek onderwerp dat we gaan uitwerken in een schilderij en zo ontdek je de vele mogelijkheden en toepassingen van kleuren mengen met acrylverf. Aan de hand van de kunstgeschiedenis en inspirerende voorbeelden leren we alles over de kleurcontrasten, huidskleuren, natuurlijk- en onnatuurlijk kleurgebruik, het effect van schaduw en de invloed van bepaalde kleurkeuzes op je schilderijen.
Neem je eigen bronmateriaal mee om het lesmateriaal toe te passen en uit te proberen en laat je inspireren door de kracht van kleur!

Meer… »


Schilderen met acrylverf: Een eigentijdse benadering

In deze cursus leer je hoe je acrylverf kunt gebruiken als medium om mee te schilderen met een onderzoekende aanpak. In de les ligt de nadruk op creativiteit en het plezier van het creatieve proces zonder dat je uitgebreide technische kennis nodig hebt. Fundamentele technieken worden intuïtief verkend. In deze cursus gaan we onder andere snelle schetsen maken om te experimenteren met streken en texturen, abstracte werken verkennen met de nadruk op vrijheid van expressie, licht en schaduw in landschappen bestuderen en lagen en mengvormen aanbrengen in stillevens.

Meer… »


Cursus: Buiten de lijntjes – tekenen en schilderen

Wat gebeurt er als je verschillende materialen met elkaar combineert die niet per definitie goed samen werken? We gaan in deze cursus op zoek naar rafelrandjes. Laten ons verrassen door de eigenschappen van het materiaal.

Net als in de cursus ‘Vul je schetsboek’ kijken we naar verschillende technieken en vormen om een papier te vullen, nu op groter formaat en buiten het schetsboek! Los en vrij, zonder dat het mooi hoeft te zijn. We werken met allerlei materialen. We kijken naar verschillende onderwerpen. We tekenen naar realiteit en vanuit fantasie. Natuurlijk kijken we naar de verschillende beeldelementen lijn, toon, vorm/vlak, diepte, kleur, contrast, compositie en hoe die in te zetten in jou werk.

Meer… »


Tekenen en schilderen basis

Heb je nog geen of weinig ervaring met tekenen en schilderen, maar wel zin om hiermee aan de slag te gaan?
In de cursus Tekenen en schilderen basis maak je kennis met verschillende teken- en schildertechnieken en de bijbehorende materialen.
Er komt van alles aan bod, zoals bijvoorbeeld houtskool, krijt, potlood, inkt, acrylverf en aquarelverf (watercolor).

Meer… »


Portret en model, tekenen en schilderen

Portret: het verlangen een gelijkend portret te maken is bij veel cursisten groot. Er zijn echter meer zaken van belang, zoals compositie, kleurgebruik en keuze van materiaal. We gaan ook uitgebreid in op de verschillende manieren die je hebt om naar de waarneming te schilderen of tekenen. Wil je een dynamisch portret of een statisch portret dan zal de aanpak verschillen; losse lijnen en vlotte penseelstreken of juist niet.

Model: Materialen en technieken worden afwisselend gebruikt. Er wordt op anatomie gelet maar ook op het speciale van ieder model waardoor je richting “portret” gaat. En natuurlijk is het uitgangspunt altijd “kijken”. In vrijwel alle lessen zal een model aanwezig zijn. Korte en lange standen zullen worden afgewisseld.

Meer… »


Cursus: Urban Sketching

Tekenen op locatie

Elke les gaan we op pad om op buiten of binnen locaties in Amsterdam te gaan schetsen en tekenen. Durf snel te schetsen, en teken zonder naar het papier te kijken: “Volg met je hand wat je ogen zien.”

De Amsterdamse grachten, de parken, het IJ, het Centraal Station, diverse musea, de Hortus, Artis, plekken genoeg in de stad om rustig te tekenen. Niet alleen de stad, de huizen en straten maar ook de mensen, de fietsen, het water. Neem je schetsboek mee. Leer uitsneden te maken, keuzes te maken uit de veelheid van motieven. Wat wil je op je papier en wat laat je weg? Kijk met tekenaarsogen naar jouw stad.

Meer… »


Vul je schetsboek, gemengde techniek op papier

Tekenen is helemaal van deze tijd. Het ordent je gedachten, het brengt je in het hier en nu, het maakt dat je beter kijkt en het traint ook nog eens je hersenen.

In de cursus ‘Vul je schetsboek’ kijken we naar verschillende technieken en vormen om een pagina te vullen. Los en vrij, zonder dat het mooi hoeft te zijn. We werken met allerlei materialen. We kijken naar verschillende onderwerpen. We tekenen naar realiteit en vanuit fantasie.
We kijken naar het werk van bekende en minder bekende sketchbookers.

Meer… »


Modeltekenen en -schilderen

In deze lessen werken we naar live model. Met het menselijk figuur als uitgangspunt zullen we aandacht besteden aan compositie, anatomie, volume, verhoudingen en verkortingen. Ook kijken we hoe we het beste expressie kunnen weergeven in een portret of pose. De duur van de poses zal variëren van korte standen van zo’n 2 minuten tot lagere standen waarin je de tijd hebt meer in kan gaan op details.
Kies je voor woensdagochtend? Let op het C-Blok begint op woensdag 22 januari!!

Meer… »


Cursus: De wondere wereld van het portret

Welkom bij de wondere wereld van het maken van een portret. Het portretteren is een kunstvorm die zo oud is als de mensheid zelf. Tot op de dag van vandaag is het portret nog altijd een geliefd onderwerp voor kunstenaars.

In deze cursus gaan wij onderzoeken wat er allemaal komt kijken bij het maken van een portret. Als eerste grote stap moet er natuurlijk bedacht worden wie het onderwerp van het portret wordt. Maar ook zullen we je vragen na te denken over overwegingen als; is het van belang dat een portret altijd lijkt op de geportretteerde? Of gaat het om het treffen van iemands karakter? Of laat jij je eigen expressie de vrije loop?

Meer… »


Cursus: Anders kijken

In deze cursus werken we met diverse technieken en ligt de nadruk op vrijheid en experimenteren. We gaan het onderzoek aan van figuratie naar abstractie. Je krijgt korte meer schetsmatige opdrachten, maar ook opdrachten waar je langer aan doorwerkt.

Afhankelijk van het onderwerp kijken we welke techniek de meeste ruimte biedt.
We gaan spelen met beeld, met compositie, contrast, vorm en restvorm, vlak en lijn. We werken met houtskool, acrylverf, collage, softpastel, krijt, met inkt en in gemengde techniek.

Meer… »


Tekenen en schilderen voor verschillende niveaus

Voor deze cursus Tekenen en schilderen voor verschillende niveaus moet je in ieder geval al een basiscursus hebben gedaan, of zelf al een klein beetje ervaring hebben opgedaan. In de eerste les vindt een inventarisatie plaats: hoeveel ervaring heb je, en belangrijker: wat zijn je beeldende en/of inhoudelijk vragen ten aanzien van het tekenen en schilderen. Vandaar uit maak ik de lessen voor het komende blok en bouwen we met elkaar aan de materiaal-technische en beeldinhoudelijke lessen. Zo leer je van elkaars werkwijze, de vragen, de besprekingen en mijn inbreng vanuit de kunstgeschiedenis, waar we elke les voorbeelden uit zullen bespreken.

Please note: This class is taught in Dutch, but the instructor will translate into English if it’s requested.

Meer… »


Cursus: Zwart-witte ontmoetingen

Als je tekent of schildert komt er veel op je af. Zo denk je (bewust of onbewust) na over de compositie, verhoudingen en penseelvoering, en vaak is daarbij het element van kleur een onderscheidend bestanddeel om contrast en variatie aan te brengen. Laat je nu juist dit aspect weg en werk je alleen met positieve en negatieve lijnen en vormen, dan kun je je concentreren op de basis: op hoe je met de beperking van uitsluitend gebruik van zwart en wit toch een maximum effect en een overtuigende compositie, balans en harmonie kunt bewerkstelligen.

Meer… »


Vrij atelier

Een cursus voor vrijbuiters die al geruime tijd bezig zijn met ‘het vak’. Die hun mogelijkheden verder willen onderzoeken en een persoonlijke beeldtaal willen (door-)ontwikkelen. Zelfstandig werken en individuele begeleiding staan centraal. MK24 biedt hiervoor alle ruimte.

Please note: This class is taught in Dutch, but the instructor will translate into English if it’s requested.

Meer… »


The Artist’s Way

Heb je altijd al willen schilderen of tekenen? Een (kinder)boek willen illustreren? Een ander creatief project willen opzetten? Of deed je dit al, maar lukt het niet goed om je ertoe te zetten? Tijdens de cursus The Artist’s Way krijg je energie en inspiratie om aan de slag te gaan en om concrete stappen te zetten.

(her)ontdek je eigen creativiteit!

Meer… »


Cursus: Verwelkom het onverwachte

In deze cursus gaan we aan de slag met een grote verscheidenheid aan materialen, op groot en middelgroot formaat. We gaan zoveel mogelijk experimenteren en vooral: doen!

We beginnen altijd met een opdracht of een afbeelding. Maar, het uiteindelijke doel is om ons te laten verassen door ons materiaal, en de onverwachtse wendingen van het werkproces te verwelkomen. Juist die momenten kunnen een kunstwerk iets bijzonders geven. En dus kan het zo zijn dat het eindresultaat heel anders is dan het startpunt.

Meer… »


Afdeling:
Docent:
Lesdag:
maandag

Cursus: Aquarel en olieverf

Van veel grote kunstenaars zijn naast de olieverfschilderijen ook de aquarellen een feest voor het oog. Ander materiaal vraagt een andere aanpak met verrassende en inspirerende resultaten.
Van sfeervolle tonen tot krachtige directheid.

De cursus ‘aquarel en olieverf’ biedt de kans om in aparte blokken deze technieken te verkennen. De cursus is bij uitstek geschikt voor de beginnende schilder als eerste kennismaking met deze prachtige technieken, maar ook voor de ervaren cursist die meer wil weten hoe deze techniek toe te passen is op je eigen werk en ideeën.

Meer… »


Tekenen en schilderen voor gevorderden

De cursus Tekenen en schilderen voor gevorderden is voor diegene die al een aantal jaren cursussen hebben gedaan, of zelfstandig zich hebben ontwikkeld en begrip hebben van de diverse teken- /schildermaterialen en de beeldelementen. In de vervolgcursus gaan we uit van jouw niveau van dit moment om er een verdieping aan te geven. Ik inventariseer de individuele vragen die er zijn ten aanzien van je werk, om van daaruit het programma voor dat blok te maken. Elke les wordt er gekeken naar voorbeelden uit de kunstgeschiedenis, zodat we daarvan kunnen leren en begrip krijgen voor veranderingen in de loop van de tijd. Door in een groep te werken leer je veel van elkaars werkwijze. Daarnaast wordt iedereen individueel begeleidt, waardoor er veel ruimte is voor je eigen ontwikkeling.

Meer… »


Model en expressie

Cursus Model en expressie; de menselijke figuur als drager van de expressie. Deze cursus modeltekenen biedt een bijzondere dialoog tussen model en tekenaar met als onderwerp: de expressie van lichaamstaal. Tempo, formaat, muziek en spannende poses helpen de tekenaar om vanuit het eigen gevoel te werken.

Please note: This class is taught in Dutch, but the instructor will translate into English if it’s requested.

Meer… »


Docent:
Lesdag:
vrijdag

Inloopatelier modeltekenen en -schilderen

Het inloopatelier van MK24 biedt de mogelijkheid zelfstandig te werken en te experimenteren en zo de teken- en schildervaardigheid te vergroten. Bij dit inloopatelier is altijd een model aanwezig.

Voor het inloopatelier kan men per keer betalen (€ 17,50), maar er bestaat ook de mogelijkheid een ‘strippenkaart’ te kopen (€ 75 voor 5 keer) bij Guus Glass. Er is in principe geen begeleiding.

LET OP: Geen inloopatelier op vrijdag 10 januari 2025!

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
maandag

Schilderen: van figuratief naar abstract

Wat is figuratief schilderen eigenlijk en wat wordt er bedoeld met abstraheren? Wanneer is een vorm figuratief en kan zo’n vorm ook abstract zijn? Waar ligt het snijvlak of de overlap? Wanneer is iets 100% abstract? Zit er in figuratief werk ook abstractie? En zit er in abstract werk figuratie? Kan je kleine zusje het ook*?

Veel kunstenaars doen er een heel leven over om de figuratie steeds verder los te kunnen laten in hun werk. Een bekend voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Willem de Kooning. Maar ook Picasso heeft meerdere fases doorlopen en wordt gezien als een sleutelfiguur tussen het ‘oude’ figuratieve en het ‘nieuwe’ van de moderne kunst. Zelfs Mark Rothko begon figuratief.

Meer… »


Inspiratiecursus

Zin in nieuwe inspiratie? Zit je er even doorheen, komen de muren een beetje op je af of heb je misschien een burn-out? Blijf niet langer thuiszitten, tijd om uit je ‘patroon’ te stappen en je te voeden met nieuwe inspiratie!

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
dinsdag

Cursus: Steal like an artist

Zoals Pablo Picasso ooit al zei ‘de goede kunstenaars kopiëren, de grote stelen’.

Ontdek de wondere wereld van de schilderkunst!

Aan de basis van deze cursus staat het geïnspireerd raken door het werk van andere schilders. Wij moedigen je aan om in plaats van simpelweg technieken te kopiëren, ze te absorberen en om te zetten in een weergave van je eigen creativiteit. Dit met het doel jouw artistieke ontwikkeling te stimuleren.

Door kunstenaars van alle tijden te bestuderen leer je heel veel. Welke keuzes zijn er gemaakt? Hoe bouw je een spannende compositie op? Hoe kies je de juiste kleuren? Wat voor penseelvoering is er gebruikt? Dit zijn een paar van de vele vragen die zullen worden besproken terwijl we naar het werk van andere schilders kijken en zelf aan de slag gaan.

Meer… »


Schilderen: acrylverf

Acrylverf heeft een korte droogtijd en leent zich goed om gelaagd mee te werken, zowel ‘mager’ als ‘vet’. Acrylverf heeft dekkende en transparante kwaliteiten die beiden benut kunnen worden om het beoogde resultaat te behalen, op een ambachtelijke of juist meer experimentele manier.

Per les wordt er een onderwerp en thema aangeboden dat we gaan uitwerken met behulp van materiaal & techniek. Je wordt uitgedaagd om je eigen weg te vinden in aanpak. Aan het eind van de les is er een plenaire werkbespreking.
In principe wordt er met acrylverf gewerkt maar er zullen ook lessen zijn waar bijvoorbeeld collagetechnieken, sjabloneren of houtskool aan bod kunnen komen.

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
woensdag

Schildersatelier

Welkom in het Schildersatelier, waar jouw persoonlijke ontwikkeling als schilder centraal staat. 

Deze cursus is flexibel van opzet en biedt studenten de vrijheid om hun eigen focus en doelen te bepalen. De wensen van de cursist zijn de basis voor deze schildercursus. Wat wil je verbeteren in je manier van schilderen? Je kleurgebruik? Je gevoel voor compositie? Of wellicht heb je een heel ander beeldend vraagstuk. Alles is bespreekbaar met je docent.

Meer… »


Afdeling:
Docent:
Lesdag:
woensdag

Schilderen huiswerkjaarcursus

Het lijkt zo eenvoudig die paar simpele kleurvlakken op een doek van Matisse. Welke techniek steekt daarachter? Waar haalde Rembrandt zijn geheimzinnig licht vandaan? Wat is (technisch) het verschil met een Vermeer? En waarom is Karel Appel geen charlatan? Bestaat er mooie kitsch? Wat betekent abstract? Hoe werk ik van figuratief naar non-figuratief? Wat is een proces? Wat is stijl?

Allemaal vraagtekens. Schilderen is onderzoek doen. Hoe vertalen we wat ons beweegt naar vorm, lijn, kleur, beweging, donker/licht; een beeldende compositie.

Meer… »