Workshop: Meer met materiaal

Materiaal is het gereedschap van de kunstenaar. De dynamische grijstonen van houtskool, de fijne lijn van een potlood, het kleurenspektakel van oliepastel of de fluweelzachte structuur van softpastel, elk teken- of schildermateriaal heeft een eigen zeggingskracht, een eigen taal. Zacht of hard, beweegt het vloeiend of geeft het weerstand, ingetogen of uitbundig, fijn of grof, licht of donker, transparant of dekkend, de keuze van je materiaal doet mee in de manier waarop je je onderwerpen of thema’s verbeeldt.

Meer met materiaal bestaat uit een reeks verdiepende workshops van 4 lessen waarin je je helemaal kan onderdompelen in een bepaald materiaal. Hoe gebruik je een bepaald materiaal en welke eigenschappen heeft het? Zijn er onderwerpen of thema’s die extra passen bij een bepaald materiaal? Wat kan je eigenlijk allemaal met een potlood, houtskool, een specifieke soort krijt of verf?

Meer… »

Houtskool

Een eigen fotoserie/fotoproject

Soms maak je een foto waar je blij mee bent. Vaak is dit een losstaand beeld. In deze cursus leer je dat een serie foto’s meer is dan een verzameling losse beelden. Hoe vertel je een verhaal? Hoe breng je een project in beeld?

Door verschillende soorten foto’s te maken en langer met een onderwerp bezig te zijn, verdiep je je fotografische kennis en mogelijkheden.
Met het resultaat kun je–als je dat wilt–een eigen foto boek maken of een expositie organiseren,

Meer… »


Rembrandtworkshop: Fijnschilderen, een introductie

Als er iemand levensecht kon schilderen dan was het van Hoogstraten wel. Zo levensecht dat je een voorwerp haast van een schilderij wil afpakken. Daar gaan we ons in deze workshop mee bezighouden. We schilderen met behulp van de juiste technieken en materialen verschillende objecten op ware grootte. We maken gebruik van kleur, licht en donker, schaduw en reflectie. We werken met acryl op paneel en maken onze eigen bedriegertjes.

Meer… »


Rembrandtworkshop: Verraderlijk perspectief of bovenlicht bedrog

In deze cursus gaan we ons richten op het tekenen van perspectief. Nadat we inspiratie hebben opgedaan bij de tentoonstelling De illusionist. Samuel van Hoogstraten worden de basisprincipes van perspectief uitgelegd. Dit doen we op dezelfde manier als het gedaan werd in de 17e eeuw. Net als Van Hoogstraten onderzoeken we zichtlijnen en doorkijkjes en we kijken daarbij ook naar hedendaagse voorbeelden. In de ateliers van MK24 worden cursisten uitgedaagd om een optische illusie te maken voor hun eigen interieur en wel een bovenlicht, een raam boven de deur. We denken na over kijkrichtingen, anamorfisch perspectief en lichtinval. We gebruiken verschillende trucs die de illusie kunnen versterken en ontdekken hoe je zelf een optische illusie kunt vormgeven.

Meer… »


Rembrandtworkshop: Het brievenbord als zelfportret

Een brievenbord was een geliefd onderwerp in de 17e eeuw, van Hoogstraten maakte er verschillende. Het lijkt natuurlijk een gewone verzameling maar de brieven en voorwerpen geven toch ook veel weg over de eigenaar. Een soort zelfportret zonder dat de persoon zelf in beeld is. Daar gaan we in deze workshop mee aan de slag. We nemen het brievenbord van Van Hoogstraten als uitgangspunt maar geven het wel een compleet nieuwe jas.

Meer… »


Rembrandtworkshop: Optische illusie in de fotostudio

Optische illusie is een dankbaar onderwerp en vaak toegepast thema in de fotografie. We kennen allemaal voorbeelden uit eigen omgeving waarbij de Eiffeltoren in je hand fotografeert. Naar aanleiding van de tentoonstelling De illusionist. Samuel van Hoogstraten gaan we in de fotostudio van MK24 aan de slag met stillevens. Door gebruik van licht, achtergrond en perspectief maar vooral een creatieve geest schieten we de mooiste optische illusies voor aan de muur. Neem voor deze workshop iets mee dat je graag wil fotograferen. Vaak is een persoonlijk voorwerk een mooi startpunt voor een nieuw kunstwerk.

Meer… »


Docent:
Lesdag:
za & zo

Aquarelweekend

Een heel weekend aan de slag met de mooie techniek van de aquarel.

De cursus is geschikt voor de beginnende schilder als eerste kennismaking met deze prachtige techniek, maar ook voor de ervaren cursist die meer wil weten hoe deze techniek toe te passen is op je eigen werk en ideeën.

Aquarel is een transparante waterverf met veel kleurkracht. Je schildert van dunne tonen tot stevige kleurlagen. Bij het schilderen met aquarel is het altijd weer een avontuur om te zien hoe je verf opdroogt. En…hoe je dan weer verder kunt gaan.

Het weekend van 2 dagen, 4 lessen, biedt je de mogelijkheid om met rust en aandacht te werken aan verschillende technieken, zoals het ‘nat op droog’ gelaagd opbouwen van de aquarel, als ook het ‘nat in nat’ vrijer werken en kijken wat de verschillende kleuren met elkaar doen.

Meer… »