In 4 ochtenden vertelt Rogier Alleblas over 8 straatfotografen. Aan de hand van foto’s en filmpjes leer je over straatfotografie en ga je daarna zelf aan de slag met oefeningen en experimenten. Zo leer je op een leuke manier beter fotograferen en krijg je inzicht in de wereld van straatfotografie: Van de oude zwart-witfotografie tot aan de jonge garde van straatfotografen.
Fotografie
van kijken naar zien, van zien naar vastleggen. De fotografie heeft door de komst van de digitale beeldvorming een grote verandering ondergaan. Alles gaat gemakkelijker en sneller, maar het wezen van de fotografie is nog altijd het schrijven met licht en het vastleggen van een moment.
Onze cursussen gaan over de vraag hoe een foto zeggingskracht krijgt en hoe je de techniek van de camera en de computer als gereedschap kunt inzetten om het gewenste resultaat te krijgen. Hoe is de samenhang tussen onderwerpkeuze en verhaal en in hoeverre weerspiegelt een foto de werkelijkheid.
Een eigen fotoserie/fotoproject
Soms maak je een foto waar je blij mee bent. Vaak is dit een losstaand beeld. In deze cursus leer je dat een serie foto’s meer is dan een verzameling losse beelden. Hoe vertel je een verhaal? Hoe breng je een project in beeld?
Door verschillende soorten foto’s te maken en langer met een onderwerp bezig te zijn, verdiep je je fotografische kennis en mogelijkheden.
Met het resultaat kun je–als je dat wilt–een eigen foto boek maken of een expositie organiseren,
Zondagworkshop: Architectuurfotografie
Hoe laat je het unieke karakter van een gebouw zien? Welke keuzes maak je in je compositie?
Door te spelen met licht, schaduw, perspectief en compositie kan je interessante beelden van architectuur creëren.
Laat je inspireren door het werk van diverse architectuurfotografen en leer welke camera-instellingen en tips je kan toepassen.
Zondagworkshop: Urban landscape fotografie
Hoe leg je het unieke karakter en sfeer van het stedelijk landschap vast? Welke keuzes maak je in je compositie, wat wil je laten zien?
Fotografie van het stedelijk landschap omvat zowel de ruimtelijke elementen zoals gebouwen, straten, bruggen, parken, pleinen maar ook de objecten en mensen die opgaan of contrasteren in deze omgeving.
Fotografie digitaal basis
Voor wie nog geen ervaring heeft en beter bekend wilt raken met de wereld van de digitale fotografie is de cursus Fotografie digitaal basis een goed startpunt. Door het leren van de techniek, het bekijken van inspirerende voorbeelden en opdrachten en door foto’s te bespreken, krijg je grip op de techniek en een beter idee van wat je wilt laten zien in een beeld.
Cursus Fotografie vervolg
Nu je de beginselen van de techniek hebt geleerd, richten we ons meer op de inhoud. Hoe krijg je in beeld wat je wilt vertellen / laten zien? Hoe kies je een onderwerp? Hoe maak je een serie? Hoe krijg je inspiratie? Wat is jouw stijl?
Cursus analoge fotografie
Een cursus voor fotografen die (ook) analoog wensen te werken. Er wordt in onze donkere kamer gewerkt op Durst vergroters, geschikt voor kleinbeeld- en middenformaat.
Please note: This class is taught in Dutch but the instructor will translate into English if it’s requested.
Cursus fotografie speciaal: Portret
Hoe krijg je je model zo op de foto zoals je in gedachten hebt? Wil je een spontaan, sterk, ingetogen, eerlijk of meer glamoureus portret?
In deze cursus leren we o.a over lichtgebruik in de studio, het gebruik van daglicht, compositie en houding, kledingkeuze en achtergrond. Diverse soorten portretfotografie komen aan bod, zoals geënsceneerde studiofotografie tot portret in context / omgeving.
Door het bekijken van het werk van fotografen en uitvoeren van diverse opdrachten leer je je eigen stijl ontwikkelen en al doende de techniek toe te passen.
Cursus: Experiment in de donkere kamer
Embrace the process
In deze cursus van 6 sessies staat het experiment in de donkere kamer centraal. We kijken wat er gebeurt in de donkere kamer wanneer we buiten de gebaande paden treden en laten ons verrassen door verschillende technieken met chemie en licht.
Dit is dus geen cursus waar je een foto op een klassieke manier leert afdrukken. Elke les begint met een uitleg van een bepaalde techniek en het bekijken van werk van bekende fotografen die met deze technieken geëxperimenteerd hebben. Natuurlijk kijken we ook naar het werk van elkaar.
BELANGRIJK Voor deze cursus heb je fotografisch lichtgevoelig papier nodig dat ontworpen is voor gebruik in een donkere kamer. Het hoeft niet nieuw te zijn; oud of lichtgevoelig papier dat over de datum is, is zelfs beter. We omarmen het proces, inclusief de gelukkige ongelukjes die ermee gepaard gaan.
Please note: This class is taught in Dutch, but the instructor will translate into English if it’s requested.
Open doka
In samenwerking met Analogclub Amsterdam kun je elke vrijdagavond tussen 19.00 en 22.00 zelf je (analoge) foto’s afdrukken in de doka. Tijdens de open doka kun je zelfstandig te werken in de donkere kamer. Heb je nog geen ervaring of ben je toe aan een opfrisser? Volg dan de cursus analoge fotografie.
De kosten voor de open doka zijn 15 euro per keer of 65 euro voor 5 keer. De chemicaliën zijn aanwezig. Neem wel zelf papier mee.