Als je door de stad loopt en de tijd neemt om goed om je heen te kijken dan zie je geweldige dingen. Veel gevels zijn versierd met prachtige reliëfs, weelderige bloemslingers (festoenen) en statige pilasters. Namen van bruggen zijn vakkundig uitgehakt en er zijn veel stenen figuren, dieren en fantasiewezens aangebracht op gevels daken en bruggen. Deze vaak platte versiering gebruiken we als uitgangspunt en inspiratie in de cursus ‘van het platte vlak naar drie dimensies’ waarin we je uitdagen los te komen van het platte vlak. Dat doen we doormiddel van oefeningen die je helpen met kijken en we je leren daarvoor technieken uit traditionele ambachten die nog steeds gebruikt worden.
Beeldhouwen
Of je nu met hout of steen werkt: je voegt er iets aan toe of hakt er iets af en het staat als een huis. Iedere steen en elk stuk hout heeft een eigen karakter en vereist een andere aanpak. Pas als je zelf met hout of steen hebt gewerkt, merk je hoe lastig dat is, maar ook hoeveel voldoening het kan geven! In de ruimtelijke disciplines hebben we geen niveaus aangegeven. Ervaren en niet ervaren deelnemers staan of zitten door elkaar heen. Het kan natuurlijk interessant zijn bij het blijven volgen van een bepaalde cursus eens te wisselen van docent of vakgebied.
Beeldhouwen in steen (ma, di, vrij)
Het blijft iets wonderlijks: hoe meer steen je weghakt, hoe meer vorm er tevoorschijn komt. Maar steen geeft zich niet zomaar gewonnen en ook de vormen die je zoekt geven zich niet zonder slag of stoot prijs. Misschien maakt dat het zo aantrekkelijk om in natuursteen te werken.
Of je nu een beginner bent of een al wat meer ervaren beeldhouwer, het oppakken van beitel en klopper zijn het begin van een spannende en interessante uitdaging om in natuursteen te werken.
Beeldhouwen in steen (wo)
Beeldhouwen is nog veel ouder dan de weg naar Rome en tegelijkertijd altijd super actueel. Het is een combinatie van ambacht, ruimtelijk inzicht, creativiteit en een hoop lef! Beginnen met een brok steen om te komen tot een prachtig beeld. Een spannende route waar onderweg van alles kan gebeuren, een project dat van begin tot einde helemaal van jou is. Willem heeft, vanuit zijn eigen praktijk als beeldend kunstenaar, veel ervaring en begeleidt jou en de groep tijdens dit avontuur op weg naar jouw kunstwerk.
Please note: This class is taught in Dutch, but the instructor will translate into English if it’s requested
Beeldhouwen in steen (do)
Schoonheid scheppen met kwaliteit
Beeldhouwen is zo oud als moeder aarde. Eerst functioneel en al vele eeuwen ook in de kunst een geliefd materiaal. Te bedenken dat steen altijd stille getuige is geweest van onze geschiedenis.
Beeldhouwen is een optelsom: van de steen zelf, het ambacht leren, driedimensionaal leren kijken en denken, vertrouwen hebben in het werkproces en bovenal het ervaren van de rust en het plezier dat het werken in steen met zich meebrengt.
Please note: This class is taught in Dutch, but the instructor will translate into English or Italian if it’s requested.
Cursus Portret boetseren
De cursus portret boetseren is een cursus waar je stap voor stap kennismaakt met de manieren waarop je een portret kunt maken.
Je leert in de cursus de grondbeginselen, zoals: hoe maak ik een oog of een mond? Hoe krijg ik de verhoudingen in het gezicht juist? Hoe bouw ik het op?
Naast het boetseren van een klassiek portret is er ook aandacht om te werken aan vrijere versies hiervan. Het blijkt altijd erg leuk om hiermee te experimenteren! In overleg kan er ook met andere materialen dan klei gewerkt worden, zoals b.v. karton. Een goed geslaagd portret dat je graag wilt houden kan uitgehold worden en gedroogd. Dit is alleen niet altijd mogelijk binnen 1 blok! Kleinere werken kunnen altijd gedroogd worden.